Gulfläckad ängstrollslända vid Dammtorpssjön

Skulle ha trollslände-exkursion idag, ingen kom tyvärr men en inställd exkursion är också en exkursion, för att travestera Ulf Lundell. Jag fick titta på trollsländor själv istället och jag tänkte börja vid Nedre Lusse gärde, en delvis fuktig äng som betas av får, vid Dammtorpssjön. Redan vid Hellasgården gjorde jag faktiskt dagens upptäckt, medan jag väntade på exkursionsdeltagare som aldrig kom så såg jag en ängstrollslända somjag tyckte flög lite konstigt. Den hade en lite fladdrig flykt, nästan fjärilslikt och när jag tittade närmare så verkade vingarna färgade i gult/orange. Tänkte att det kanske är den gulfläckade ängstrollsländan(Sympetrum flaveolum) som jag faktiskt inte tidigare påträffat i området. Till slut satte den sig och då kunde jag tydligt se de saffransgula basalfläckarna på vingarna, tydligast på bakvingarna. När jag sedan kom till Lusse gärde så var det den dominerande ängstrollsländan där, det fanns i övrigt några blodröd ängstrollslända(Sympetrum sanguineum) och allmän ängstrollslända(Sympetrum vulgatum). Att jag nu äntligen ser den gulfläckade vid Dammtopssjön gör att jag nu har 25 observerade arter trollslända vid Dammtorpssjön/Söderbysjön. Om man räknar in bred trollslända(Libellula depressa) som finns vid en av dammarna vid Björkhagens golfbana så är det 26 arter och räknar man in Ältaån och Ältasjöns nordväst-strand så har jag sammanlagt 29 arter i sjösytemet. Ett högt antal arter med tanke på att vi har ca 60 arter totalt i Sverige. Och ändå finns det några arter som jag tycker borde finnas där men som jag inte har sett, ännu i alla fall. Varför finns inte någon av de blåa kärrtrollsländorna där, t.ex?

Jag blev kvar vid Lusse gärde under hela dagen faktiskt, det är ett av mina favoritområden i Nackareservatet. Jag tycks vara ganska ensam om att tycka det då jag nästan aldrig ser någon annan människa röra sig där. Ändå är det bara 5-600 m från Hellasgården! Däremot brukar jag alltid ha sällskap av ett gäng värmländska skogsfår men tyvärr inte idag. Synd för det är väldigt trevliga djur!

Man kan undra varför jag inte sett den gulfläckade ängstrollslända här tidigare? Jag har ju gått här regelbundet under de senaste åren och det verkar otroligt att jag skulle ha missat den tidigare, i alla fall om det har varit ett så stort antal som jag såg idag. Efter att ha läst på om den gulfläckade så är det tydligen så att den kan uppträda oregelbundet och vara borta från en lokal i flera år för att plötsligt dyka upp och reproducera sig på lokalen i fråga under ett par år och sedan försvinna igen. Den fjärilslika flykten som jag reagerade på är tydligen också ett kännetecken för den här arten.

Det blev en hel del bilder på den och några andra trollsländor också men eftersom jag inte har gått över till det digitala fotandet(som alla andra verkar ha gjort) kan jag inte lägga ut några bilder här just nu, men det kommer senare. Kändes väldigt bra med fotandet idag, bl.a. en stackars blodröd ängstrollslända i ett spindelnät.

När jag försökte smyga på en gulfläckad i högt älggräs så stötte jagupp en stor och väldigt grön mosaiktrollslända, troligen just en grön mosaiktrollsända(Aeshna viridis). Det är en sällsynt art där honan lägger sina ägg endast i vattenaloe, vilket det finns gott om i Dammtorp/Söderbysjön. Under dagen så flög det flera hanar av grön mosaiktrollslända över ängen och någon hona också. Det flög också många brun mosaikslända(Aeshna grandis), en mycket vanlig art som inte alls är specialiserad. Den kan finnas vid alla möjliga slags vattenmiljöer och man ser den ofta i ganska stora antal jaga över ängar. Mosaiksländorna är starka flygare och kan tillbringa en hel dag i luften om det är varmt och soligt, de fångar och äter sina byten i luften. Alla trollsländor fångar sina byten i luften men många sätter sig gärna för att äta. Vid parning så sätter de sig i vegetationen men annars flyger de mest hela tiden. Utom när honan lägger ägg förstås, hon måste sätta sig för att sticka in sin äggläggare i växten som hon lägger ägg i. Alla andra av de egentliga trollsländorna(utom kungstrollsländan) släpper äggen direkt i vattnet. Detta och mycket annat hade jag tänkt berätta för exkursionsdeltagarna, tänk vad folk missar! Men det är deras förlust, jag hade en härlig dag med massor av vackra trollsländor! Men vad ska man göra för att få deltagare på sina naturguidningar? Vi har ca 1100 medlemmar i Nacka naturskyddsförening och ändå har jag på de senaste 3 guidningarna haft sammanlagt 5 deltagare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback