Remissvar Tollare träsk

Här är Nacka Naturskyddsförenings remissvar på detaljplanen för Tollare träskväg som Tove och jag har knåpat ihop:

Den första etappen av utbyggnaden av Tollare befinner sig nu på samråd. Detta samtidigt som en utredning pågår om inrättande av naturreservat i Tollareområdet. Nacka Naturskyddsförening vänder sig mot  detta bakvända sätt att hantera frågan,  att ta en liten etapp i taget och därmed förlora  vad helheten med utbyggnaden innebär. Vi anser att inga detaljplaner i Tollareområdet ställs ut innan pågående utredning om naturreservat är klar med förslag på avgränsning.  Vi ser det som mycket beklagligt att man inte på ett betydligt mer tydligt sätt kopplar detaljplanen till det planerade naturreservatet.

Länsstyrelsens regeringsuppdrag för Stockholmsregionen " Aldrig långt till naturen", innehåller ett antal naturområden som ska skyddas av kommuner och länsstyrelser under perioden 2003-2013. Tollare lyfts här fram som ett viktigt område. Nuvarande politiska majoritet i Nacka kommun har tagit fasta på det och har poängterat behovet av att inrätta naturreservat för Tollare under mandatperioden. Det borde därför vara en rimlig förutsättning att man först utreder hur syftet med ett sådant naturreservat kan säkerställas, bl a genom att tidigt fastställa naturreservatets geografiska gränser. Det är därför problematiskt med denna plan att man inte hanterar naturreservatsplanen parallellt på ett tydligare sätt. Detta borde exempelvis miljökonsekvensutredningen kunna ta upp. Vi vill här också nämna att ett principbeslut om naturreservat i Tollare togs av Nacka kommunfullmäktige redan 1985!

Planens miljökonsekvensutredning bli på detta sätt något olycklig när man enbart diskuterar och fastslår att invånarna i den föreslagna nya bebyggelsen kommer att ha god tillgång till rekreation pga det stundande naturreservatet, men utan att gå in på hur planen inkräktar på befintliga invånares rekreations- och upplevelsevärden. Vidare kommer naturreservatet att vara mycket värdefullt för alla de invånare som kommer att bo i hela den planerade bebyggelsen i Tollare, vilket man borde ta hänsyn till. Tollareområdet är det enda större sammanhängande grönområde inom gångavstånd för idag ca 8000 invånare och inom en snar framtid ca 10.000 invånare.

I miljökonsekvensutredningen sägs också att "inga kända lokaler för utrotningshotade växt- eller djurarter tas i anspråk". Men ingen naturinventering har gjorts i området så självklart finns inga kända lokaler för rödlistade arter! Innan man tar naturmark i anspråk måste en noggrann inventering göras. Vi får inte riskera att försämra läget för hotade arter p.g.a. okunskap. I elfte timmen har nu en biolog fått uppdraget att göra den inventering som borde gjorts i ett mycket tidigare skede i planprocessen. Dessutom kommer inventeringen att genomföras under vintertid vilket av uppenbara skäl inte är idealiskt. Vi vill också hänvisa till Boo Miljö- och Naturvänner som i egen regi lät biolog Bert Viklund inventera det aktuella området, främst med avseende på insekter, och rödlistade(alltså hotade) arter har konstaterats förekomma i området. Detta understryker vikten av att Nackas grönområden inventeras och uppgifterna läggs in i en databas, en lokal artdatabank. Vi vill också påpeka att i Tollare träsk häckar en rödlistad art(svarthakedopping) och att i området förekommer fågelarter som är upptagna i Bernkonventionen och EU:s fågeldirektiv(kattuggla, spillkråka).

Just den naturmark man vill ta i anspråk med nu föreslagna plan är här extra betydelsefull då detta är ett av de få ställena runt Tollare träsk där terrängen är något mindre kuperad och mer lättillgänglig. Det är därför mycket olyckligt att bebygga just detta område, vilket bla Boo Miljö- och Naturvänner poängterat tidigare. För att naturreservatet skall få förväntad effekt både avseende rekreationsvärden och naturvärdena, bla det stora värde Tollare träsk har som fågelsjö ( en av de mest värdefulla i länet) är det av stor betydelse att  säkerställa att naturreservatet omfattar en buffertzon mot kringliggande bebyggelse. Den nu föreslagna bebyggelsen ligger alldeles för nära sjön och buffertzonen blir alldeles för smal för att ha någon betydelse, både för växt och djurliv och för rekreationsvärdet .

Nacka Naturskyddsförening  ställer sig därför starkt kritiska till den föreslagna utbyggnaden.

I övrigt vill vi gärna tillägga, i dessa tider då klimatproblematiken har blivit uppenbar för alla, att såväl denna plan som all planering av ny bebyggelse i kommunen bör ta hänsyn till denna fråga. Här är två förslag:

- Vid ny exploatering anser vi att Nacka kommun skall ställa krav på nya byggnader och service. Det är rimligt att sätta ett tak för ny bebyggelse angående hur mycket CO2 den får bidra med per år. Detta bör inkludera de transporter bebyggelsen genererar.

- Miljökonsekvensutredningen borde ta upp en särskild rubrik som tar upp klimatpåverkan, eftersom det är uppenbart att man under rubriken luftkvalitet enbart tar hänsyn till lokal påverkan.

  

Naturskyddsföreningen i Nacka genom

Tove Malmqvist och Ronny Fors


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback