Steget efter i Erstavik.

Gjorde igår en ordentlig Erstaviksvandring tillsammans med Anna och Petter från Saltiskretsen. Vi skulle titta på några averkningsanmälningar i de södra delarna av Erstavik. Den första var något märklig och oklar. Området innehöll en hel del riktigt fina tallar, några med bohål, men också ganska mycket trivial tallskog utan några större biologiska värden. Vad är det man ska ta här egentligen? Något att kolla upp.

Sedan fortsatte vi mot Skomakartorp där det fanns tre avverkningsanmälningar. Den första vi kollade, strax S om Skomakartorp var redan avverkad. Ett litet område(ca0,5 ha) som troligen bestått av trivial granskog. Här har man inte tagit några generella hänssyn alls. Det andra området hade också det avverkats men det var en granplantering som skuggade en ek-hasselbacke så den avverkningen var en välgärning! Faktiskt det område jag skrev om i mitt första inlägg här på naturbloggen och vi såg både hasselticka och läderskål som jag skrev om då. Båda signalarter för gamla och värdefulla hasselbestånd. Anna hittade också brun nållav på en av ekarna, ett riktigt roligt fynd som visar ännu tydligare på hur värdefullt det här lilla området är. Det finns fortfarande mycket gran som borde röjas bort och här skulle man kunna tänka sig att försöka få till stånd ett naturvårdsavtal, något som också kan vara en snabbare väg att gå än reservatsbildande även om det är målet på sikt. Vi gick vidare mot det tredje området som anmälts för avverkning och även där hade skogsmaskinerna hunnit före. Vi är inte gruppen steget före, vi är steget efter! Det här området var större än de tidigare(3-4ha) och ligger på en sluttning ned mot Öringesjön. Här har åtminstone generella hänsyn tagits, en del tallar har sparats t.ex., men frågan är om det borde avverkats alls. Jag gick här i sommras och jag kommer ihåg att jag tyckte att det var ganska fin skog.

Vi gjorde några trevliga fynd också under dagen, förutom de tidigare nämnda så fann vi korallticka på en ek längs med stigen mellan Skogshydan och Skomakartorp, vintertagging på en tall vid Harberget och där hittade Petter också spår efter en barkplattbagge, en sällsynt skalbagge. Vi såg också kläckhål av reliktbock på en tall vid Erstaviksbadet. Vi pratade också om att skalbaggsfaunan borde undersökas i Erstavik

På tillbakavägen gick vi över hagmarkerna mellan Harberget och viltvattnet och där står granplantorna som spön i backen! Finns det några öppna marker som inte ska planteras igen med gran kan man undra. Den 13 maj är det Gröna kilars dag och vi i Natursyddsföreningen i Nacka kommer att ha en vandring genom Erstavik där vi ska titta på de värden som finns idag och hur de hotas.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback