Allmän smaragdflickslända

Nu har den allmänna smaragdflicksländan(Lestes sponsa) börjat flyga. Man känner igen smaragdflicksländorna på att de har vingarna halvt utslagna i vila, inte längs med bakkroppen som övriga flicksländor. Den allmänna smaragdflicksländan är, precis som namnet säger, mycket vanlig och finns vid många olika typer av vatten med riklig vegetation. Det är en mycket vacker flickslända som glänser metalliskt grön. Hanen får vid könsmognad blåpudring på den nedre halvan av mellankroppen och på de två första bakkroppssegmenten samt längst ut på bakkropps-spetsen. Även honor kan få denna blåpudring ibland. Man kan känna igen honorna på att den har en förtjockning längst ut på bakkroppen, det är äggläggaren, hanen däremot har en liten griptång, s.k. analbihang. De används vid parningen för att hålla om honans halsring. Det är en art som flyger från juli till augusti/september.

Alla individer jag såg idag var grönglänsade, inte för att alla var honor utan för att de ännnu inte blivit könsmogna. Några hade också mjölkvita vingar och satt med vingarna ihopslagna över bakkroppen. Det är bara unga, nykläckta, individer som gör så, s.k. tenerala individer. De måste ha krupit ur sitt larvskal under morgonen och gjort sina första flygturer under dagen.
                                                         
Allmän smaragdflickslända, hane                               Allmän smaragdflickslända, hona.
                                                                                           

Vid Dammtorpssjön flög några citronfläckade kärrtrollsländor och här fick jag också se en vinterflickslända(Sympecma fusca), också det en art som hör till släktet glansflicksländor, Lestidae, som smaragdflicksländan tillhör.

Också metalltrollsländorna har börjat flyga i lite större antal nu. Såg både metalltrollslända(Somatochlora metallica och den gulfläckade glanstrollsländan(S. flavomaculata).


Såg också rörhönans unge i Söderbysjön. Den klev omkring på näckrosbladen, en lustig syn med sin runda kropp och stora fötter med de långa tårna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback