Bred trollslända åter i Nackareservatet

Idag flög 3 st bred trollslända(Libellula depressa) vid groddammen(finns det verkligen grodor där?) vid Björkhagens golfbana i Nackareservatet, 2 hanar och 1 hona. Det finns säkert fler indivder där, hade bara tid till en 5-minuters koll idag. Jag såg denna fantastiska trollslända där förra året och nu är de tillbaka. Hanarna far fram som små ljusblåa pilar över vattenytan. Honan, som har gulfärgad bakkropp ser ut som en stor humla eller geting i flykten. Det är en ovanlig art i Stockholmstrakten och den tycks föredra små, grunda och stillastående vatten som helst inte ska ha så mycket vegetation. Längre söderut i Sverige förekommer den också vid större vegetationsrika sjöar som Tåkern och kan där vara ganska vanlig. Det är en mycket stark och bra flygare och kan färdas långa sträckor och är ofta den första trollslända som koloniserar nyskapade vattenmiljöer som t.ex. grävda vattenhål för boskap och tydligen också golfbanedammar.

Namnet har den fått för den, framförallt hos honan, breda och platta bakkroppen. Hos honan är den gulbrun medan den hos hanen, när den blivit könsmogen, får ett vackert ljusblått vaxöverdrag som täcker hela bakkroppen sånär som på de gula sidofläckarna. Hos riktigt gamla hanar kan även sidofläckarna bli övertäckta av det blå vaxöverdraget.

Den har också väldigt vackra vingar med stora mörkbruna, gulådrade, basalfläckar.


Bred trollslända fotad förra året i Nackareservatet.

Förra året såg jag bara bred trollslända samt någon blå flickslända vid dammen, idag flög där också guldtrollslända(Cordulia aena),en fyrfläckad trollslända(Libellula quadrimaculata) och flera blå flicksländor. Det verkar alltså som om flera trollsländor har upptäckt denna nya vattenmiljö.

Det är verkligen en upplevelse att se den breda trollsländan så jag tycker att alla som går i Nackareservatet ska passa på och kolla in den nu under dess ganska korta flygtid som varar under juni/juli. Förra året såg jag den fram till i början på juli.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback