Vårfåglar och trängda ekar i Erstavik

Idag vid Överby-fälten i Erstavik: Tofsvipa 10, Stare ca 30, Sånglärka ca 50, Skogsduva 11, Bofink(hane som tyvärr var tyst) 1, Ormvråk 1 samt en del björktrastar och grönfinkar.


Vid f.d Överby finns det fina hagmarker med en hel del gamla björkar och björklågor. Mycket död ved och med spår av insekter, framförallt olika skalbaggar. Lasse Hole var med och kunde bl.a. identifiera hål av björksplintborre, ett tiotal små cirkelrunda hål i en lång rad. Vi tittade ocksåunder barkflagor på några björklågor och kunde i alla fall hitta några barkstinkflyn. I fnösktickor, som är vanlig på björk, förekommer ofta många olika insekter och vi passade på att undersöka några tickor. Inga märkvärdiga fynd gjordes. Lasse har för länge sedan( ett par årtionden?) hittat den sällsynta rödhalsade svartbaggen (Oplocephala haemorrhoidalis) i fnöskticka på en annan lokal i Erstavik. Vi ska kolla upp det gamla fyndet framöver.

Det är också en rik lavflora på de gamla björkarna, slånlav, gällav, brosklav, tagellav, skägglav, gärdsgårdslav, flarnlav, vedknotterlav för att nämna några. Inga ovanliga arter men det kanske finns om man letar.


Strax sydost om Sanda står en gammal halvdöd ek ca 30 m in från vägen som går ner mot fälten. Det är en grov ek även om den inte når upp i jätteträdsdimensioner. Den syns knappt från vägen då den (förstås)skyms av en tät granplantering. Granarna kan kanske vara ca 20-30 år gamla och omringar helt den stackars eken. Eken är ett träd som behöver ljus och det är hundratals arter av lavar, svampar, insekter och andra organismer som är helt beroende av solexponerade ekar. Ekar trängda av granplanteringar är en alltför vanlig syn i Erstavik. Att medvetet plantera igen ekar borde vara ett brott mot mot miljöbalken!


Kommentarer
Postat av: Karin

Hej Ronny!
Vilken trevlig blogg! Mycket roligt att läsa och få ta del av din kunskap. Tack! Mvh Karin

Postat av: Elisabeth Kjellström

Jättespännande blogg-även om kunskaperna ibland ligger högt, högt över min nivå.
Kan tyvärr inte gå med den 14 april-kommer det bli fler vandringar?
Hälsninga Elisabeth K

2007-04-12 @ 13:25:03
Postat av: Ronny

Vad roligt att bloggen uppskattas!
Det kommer att bli fler vandringar i Ryssbergen, vet inte när men håll utkik på Nacka Naturskyddsförenings hemsida.

2007-04-15 @ 01:12:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback