Näktergal och knipungar

Häromkvällen sjöng näktergalen vid Dammtorpssjön nordvästra strand. Där finns lummiga strandskogar och igenväxande hagmarker. Näktergalen är en fågel som vill ha en tät undervegetation samtidigt som det måste finnas öppna partier också för att den ska trivas. Det får med andra ord inte växa igen för mycket samtidigt som den gynnas av en viss förbuskning av landskapet. Den kräver således att nya miljöer skapas i takt med att de gamla miljöerna växer igen. Något att tänka på när man gör upp skötselplaner för naturreservat t.ex. Något som ibland verkar glömmas bort är att det behövs en mosaik av småmiljöer i landskapet. Länsstyrelser och andra myndigheter ger gärna direktiv om att t.ex. alla strandängar ska vara så kortbetade som möjligt för att gynna vadare. Men alla vadare vill inte ha kortbetade strandängar för att inte tala om fåglar som t.ex. kornknarr som vill ha hög och tät vegetation. Den har på sina håll missgynnats av en överdriven iver att hålla markerna så kortbetade som möjligt. Det viktiga är mosaiken av olika småmiljöer. Men det blir säkert jobbigare för myndigheterna då!
Apropå näktergal kan det vara intressant att känna till att den skönsjungande näktergalen som bl.a. Shakespeare skrev om inte är "vår" näktergal. Har aldrig tyckt att dess sång är speciellt vacker, den är fantastisk att lyssna på och det är fascinerande att den relativt lilla fågeln kan frambringa så starka och varierade ljud. Men vacker skulle jag nog inte kalla den. Däremot har den "västeuropeiska" näktergalen, som vi kallar sydnäktergal, en betydligt behagligare sång som verkligen kan kallas vacker.

Såg också att att kniporna har fått ut ungar i Dammtorpssjön, små flytande dunbollar. De försöker dyka men flyter bara upp till ytan igen som korkar.

Var är krickorna någonstans? Det brukar vara några par i Dammtorpssjöns östra vik men har inte sett några i år.

Hörde också vattenrallens grisläte från badviken i Söderbysjön.

Kommentarer
Postat av: Nils Persson

I kväll den 25 maj kl. 22.30 har jag hört Näktergalen spela i skogen vid Björkarsbo villaområde utanför Krylbo södra Dalarna, det är så härligt att höra den spela. Jag har hört den för många år sen och då var det utanför Söderbärke.
Det är en fröjd för örat.

Postat av: Nils Persson

I kväll den 28 maj så hade jag glädjen att komma Näktergalen så nära att jag kunde spela in den, ja jag var bara några meter från den, det var svårt att slita sig ifrån denna ljuvliga musik men myggen var för besvärlig. Kopiera länken här nere och klistra in den så kommer man till Youtube där jag lagt upp den och man kan lyssna på den.
http://youtube.com/watch?v=-pcanIafiDg

2008-05-29 @ 01:09:40
URL: http://www.bjorkarsbo.se
Postat av: Ronny

Ja, den är fantastisk. Bra inspelning, och myggen hörs också:)

2008-06-01 @ 21:49:02
URL: http://ronnyfors.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback