På samrådsmöte i Erstavik

Var på samrådsmöte i Erstavik i onsdags angående att man vill fylla igen en våtmark för att göra en vinterförvaringslokal för båtar.  Det är Erstaviks godsförvaltning som ansökt till Miljödomstolen om tillstånd att exploatera sumpskogen vid Östervik.  Länsstyrelsen kräver då att samråd ska ske med bl.a. natur och miljöföreningar, därför var vi i Nacka Naturskyddsförening kallade. Jag åkte dit tillsammans med Jan Kulin, ordförande i Saltsjöbadskretsen.  Med på mötet var  Karl af Petersens och den konsult som har i uppdrag att ta fram ett förslag samt en granne till den berörda fastigheten. Det är tydligen så att Nacka kommun trycker på för att få en plats att vinterförvara  båtarna från Fisksätra marina. Men är det värt att offra en våtmark för det?


Skogstyrelsen har gjort en inventering av området och kommer fram till att själva sumpskogen och den öppna våtmarken inte" betinger några specifika naturvärden". Däremot kan vissa delar av björksumpskogen på sikt utvecklas till områden med "naturvärdes"-kvaliteter, dvs snäppet under nyckelbiotopskvalitet.  Det kan nog stämma att det inte finns några speciella naturvärden eller sällsynta arter där men jag har hört från andra att skogssnäppan spelar där och det ser ut som ett område där både stjärtmes och mindre hackspett  kan trivas. Jag har tyvärr inte kollat in området även om jag ofta går förbi det på väg till Drevingefälten från Österviks station. 


På mötet förklarade Carl och konsulten sina planer och att de var tvungna att ha ett samrådsmöte med oss. Planerna är inte särskilt långt gångna, man vet t.ex. inte hur man ska fylla igen våtmarken eller hur byggnaderna ska se ut, men det lär bli ganska höga byggnader efersom man vill kunna lägga upp båtarna i flera plan. Det kommer att bli en infart från gamla Saltisvägen precis där SL har sin hållplats för Saltsjöbanans ersättningsbussar. Man kommer att ha kvar ett ganska brett dike för att avvattna området. Både Jan och jag uttryckte förstås att vi är tveksamma till att fylla igen våtmarker. Vi hade pratat lite innan och vi ville inte gå ut alltför hårt med tanke på att vi vill ha en dialog om hur Erstaviks sköts i stort med Karl och vi vill inte verka omedegörliga.


Vi tyckte också att en inventering utförd i början på mars då det var snö och is förstås inte är tillräcklig. Hur är det t.ex. med groddjur? Konsulten menade att det inte är ett särkskilt attraktivt område men jag försökte förklara att våtmarker har ett värde oavsett hur attraktivt det kan verka för oss människor, t.ex som naturliga "reningsverk" av dagvatten. Sen är ju våtmarker alltid viktiga för den biologiska mångfalden även om det inte finns några sällsynta arter där.  "Det står ju i Skogsstyrelsens inventeringsrapport att det bara är sumpskog" sa han också och jag suckade djupt inombords! Sen var vi väl överens om att det inte har några stora värden för friluftslivet, han försökte då med att "då kan vi räkna med att ni ni inte motsätter er planerna" vilket vi, självklart, definitivt inte kan säga.

Kan verkligen Nacka kommun gå med på att förstöra en våtmark och sumpskog för att förvara ett antal båtar under vinterhalvåret? Nacka är väl en grön kommun med ett miljötänkande som genomsyrar hela verksamheten? Eller kanske inte.

Ska försöka ta mig en titt på området någon av de närmaste dagarna.


Kommentarer
Postat av: Lennart Nilsson

Intressant. Ska försöka gräva i det här. Problemet är ju också att när man väl uppfört båtförvaringen där så kan man räkna marken som "redan exploaterad" och slänga upp bostadsrätter och kontor.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback