Nya fynd i Tollare

Nu har jag varit och tittat till gränstickan,  den rödlistade gammelskogsindikatorn,  i Tollare. Jag var där med  Tomas Fasth som gör naturreservatsutredningen åt Nacka kommun. Jag  har aldrig varit i den delen av Tollareskogen tidigare och jag blev verkligen förvånad över hur fin skogen är. Fina hällmarker med 3-400-åriga tallar och i sluttningen ner mot Lännerstasundet lite rikare marker med lövinblandad granskog.

På hällarna nere vid vattnet växer mattor av mjölon, en bredbladig dvärgbuske som hör till ljungväxterna. Den kan kanske påminna om lingon men mjölonet växer alltid väldigt platt mot marken och har aldrig uppstående stjälk. Vi kunde faktiskt se blomknoppar också. Den blommar i maj och har små hängande urnlika blommor som är blekrosa eller vita. Under sommaren får den röda bär som ser ut som lingon men som är torra och mjöliga och ingenting att äta.

En märklig sak var att en stor del av skogen var inhägnad, ett sätt att hålla klåfingriga biologer och naturskyddare borta kanske! Vad ska man tro?


Vi tittade också till bergsklacken väster om Mellanbergsvägen. Här var det också mycket fin skog, definitivt nyckelbiotopskvalitet. Gamla träd och ganska mycket död ved också i form av torrakor och lågor av tall. Inga märkvärdiga artfynd gjordes men vi tog med en bit ved med någon spiklav på, kanske den sällsynta vedspiken.  Vi skickar den för analys.


Dessvärre såg vi en massa rödfärgade pinnar i marken som antagligen visar sträckningen av den tänkta vägen från Tollare-bruket(där man ska bygga bostäder). Det börjar bli många nyckelbiotoper som Nacka kommun vill exploatera!


På bergets sydsluttning dominerar ganskogen och den håller också hög kvalitet, här hittade vi kläckhål av granbarkgnagare, 1,5 mm runda hål i barken på levande granar. En signalart som vill ha gamla granar. På en död stående gran fanns tydliga spår av den vågbandade barkbockens larver, 5 mm breda och slingrande gångar som är tydligt inskurna i veden. Även den en signalart för barrnaturskogar.


Senaste nyheterna om Tollare är oroande, man ruckar inte en millimeter på byggplanerna! Trots att det görs fynd av sällsynta arter och mycket av naturen i området är mycket skyddsvärt och borde klassas som nyckelbiotop.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback