Fiskgjuse och tornseglare

Var och spanade efter trollsländor vid Söderbysjön idag. Det var mest blodröd ängstrollslända och någon enstaka metalltrollslända. En hona grön mosaikslända flög upp i en ek! Plötsligt ser jag en stor rovfågelsskugga på stigen. Långa breda vingar och spretande handpennor. Tänker först att det är väl en ormvråk, den större rovfågel man oftast ser här, även om profilen inte riktigt stämmer. Tittar upp och får syn på en fiskgjuse! Kortstjärtad med långa smala vingar med lite hängande hand, en smäcker och elegant rovfågel med en kontrasterande svart-vit dräkt. Har aldrig sett gjuse vid Söderby/Dammtorpssjön tidigare. Däremot brukar jag se den vid Ältasjön och det är ju inte långt dit så varför skulle den inte ta en sväng över här också? Den stannade till och ryttlade några sekunder över badviken innan den flög iväg söderut mot Ältasjön. Och flyga söderut är precis vad den ska göra snart, alltså längre söderut än till Ältasjön. Fiskgjusen är en tropikflyttare och de svenska fåglarna övervintrar  framförallt i västafrika. Sydflyttningen pågår mest i slutet av augusti och september.

Apropå sydflyttning så har vi bara några dagar till med tornseglare svirrande i skyn. Den brukar försvinna härifrån omkring den 17-18 augusti. Det definitiva slutet på sommaren enligt min mening. Tornseglaren är liksom definitionen på sommaren. Och snart är de borta för att återkomma omkring 17 maj nästa år.
Lite ledsamt är det. Tornseglaren fyller himlen med så mycket liv, det blir så märkbart tomt när den inte är här längre.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback