Tollare, remiss 2

Här är Nacka Naturskyddsförenings remissvar på förslag till Detaljplan för del av Tollare, fastigheten Tollare 1:17 m fl, delplan 1b, Mellanbergsvägen.


När den andra  etappen av utbyggnaden av Tollare nu befinner sig på samråd vill vi återigen uppmärksamma det bakvända sättet  att hantera frågan,  att ta en liten etapp i taget och därmed förlora  vad helheten med utbyggnaden innebär. Vi anser att inga detaljplaner i Tollareområdet ställs ut innan pågående utredning om naturreservat är klar med förslag på avgränsning.  Vi ser det som mycket beklagligt att man inte på ett betydligt mer tydligt sätt kopplar detaljplanen till det planerade naturreservatet.


Länsstyrelsens regeringsuppdrag för Stockholmsregionen " Aldrig långt till naturen", innehåller ett antal naturområden som ska skyddas av kommuner och länsstyrelser under perioden 2003-2013. Tollare lyfts här fram som ett viktigt område. Nuvarande politiska majoritet i Nacka kommun har tagit fasta på det och har poängterat behovet av att inrätta naturreservat för Tollare under mandatperioden. Det borde därför vara en rimlig förutsättning att man först utreder hur syftet med ett sådant naturreservat kan säkerställas, bl a genom att tidigt fastställa naturreservatets geografiska gränser. Det är därför problematiskt med denna plan att man inte hanterar naturreservatsplanen parallellt på ett tydligare sätt. Detta borde exempelvis miljökonsekvensutredningen kunna ta upp. Vi vill här också nämna att ett principbeslut om naturreservat i Tollare togs av Nacka kommunfullmäktige redan 1985!


Vi delar inte den positiva bedömning som görs i miljöutredningen ang rekreationsmöjligheterna efter en utbyggnad enligt förslaget. T.ex. kommer  upplevelsen av den mycket vackra och värdefulla ekbacken att förändras till det sämre med bebyggelse så nära inpå.  Planens miljökonsekvensutredning bli på detta sätt något olycklig när man enbart diskuterar och fastslår att invånarna i den föreslagna nya bebyggelsen kommer att ha god tillgång till rekreation pga det stundande naturreservatet, men utan att gå in på hur planen inkräktar på befintliga invånares rekreations- och upplevelsevärden. Vidare kommer naturreservatet att vara mycket värdefullt för alla de invånare som kommer att bo i hela den planerade bebyggelsen i Tollare, vilket man borde ta hänsyn till. Tollareområdet är det enda större sammanhängande grönområde inom gångavstånd för idag ca 8000 invånare och inom en snar framtid ca 10.000 invånare.


Vi vill också framhålla att det i miljöutredningen står  "Den kraftiga och svårtillgängliga bergryggen i öster kommer att finnas kvar som rekrationsområde utan särskilda anläggningar och som en resurs för såväl nya boende i Tollare som befintliga i Lännersta." Ska alltså den "svårtillgängliga bergsryggen" fungera som rekreationsområde? För bergsklättrare kanske.


Den vackra ekbacken och hagmarkerna utgör en ovärdelig resurs som närnaturområde som om planförslaget genomförs till stora delar kommer att reduceras till parkmark utan de upplevelsevärden som de flesta söker efter i naturen. Det finns nu mycket forskning som visar på sambandet mellan välbefinnande, både fysiskt och psykiskt,  och naturvistelser. Men då får inte grönområdena byggas sönder och bli till tätortsparker!

Planförslaget innebär kraftiga ingrepp i de mycket värdefulla ekmiljöerna, vilka redan naggats i kanten då skolan byggdes och värdefulla gammelträd avverkades år 2006. Vi vill här framhålla att området hyser rödlistade arter och håller nyckelbiotopsklass. Vår bedömning är att stora delar av naturen i hela Tollareområdet håller mycket höga naturvärden och är av regional betydelse för den biologiska mångfalden.


 I miljöutredningen står att:  "inga kända lokaler för utrotningshotade växt- eller djurarter tas i anspråk", vilket inte är konstigt då det inte har inventerats. Innan man tar naturmark i anspråk måste en noggrann inventering göras. Vi får inte riskera att försämra läget för hotade arter p.g.a. okunskap. I elfte timmen har nu en biolog fått uppdraget att göra den inventering som borde gjorts i ett mycket tidigare skede i planprocessen. Dessutom kommer inventeringen att genomföras under vintertid vilket av uppenbara skäl inte är idealiskt.  Vi vill också påpeka att flyghål av signalarten granbarkgnagare(Microbegma emarginata), en gammelskogsindikator,  förekommer på gamla granar inom området.

Det torde vara uppenbart att de sprängningar och markarbeten som den föreslagna byggnationen kräver kommer att skada många av ekarna(rotsystemen sträcker sig långt ut från träden) och kraftigt försämra deras livsmöjligheter.


Nacka Naturskyddsförening  ställer sig med hänvisning till ovanastående därför starkt kritiska till den föreslagna utbyggnaden.

  

Naturskyddsföreningen i Nacka genom

Tove Malmqvist och Ronny Fors


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback