Gränsticka i Tollare!

Fick ett mail från Tomas Fasth som inventerar Tollare(Nacka kommun) där han berättar att han hittade gränsticka(Phellinus nigrolimitatus ) i närheten av Tollare-bruket. Just nu pågår, märkligt nog,  både utredning om naturreservat och detaljplaneläggning för bostäder i Tollare. Jag har tidigare lagt ut Nacka Naturskyddsförenings remissvar på de två detaljplaner som hittills har presenterats. Vi vill förstås att man först utreder och fastställer gränserna för reservatet så att det kan tillgodose de kringboendes behov av rekreations och friluftsområde samt att områdets höga naturvärden bibehålls och grönstrukturen i kommundelen tryggas.

När man talar om naturvärdena i Tollare handlar det oftast om Tollare träsk, den lilla fågelsjön med häckande svarthake- och smådopping, och de värdefulla ekmiljöerna. Men det finns mer. För några veckor sedan var jag där och kollade upp den nordvästra delen och där finns fina naturskogsartade barrskogar med gamla träd och en del död ved. På flera levande granar finns små, ca 1,5 mm, runda hål som bara kan betyda en sak: granbarkgnagare! En liten skalbagge vars larver lever under den grova och hårda barken på gamla granar. Träden ska vara en 80-90 år för att granbarkgnagaren ska trivas och så gamla blir ju inte granarna i dagens produktionsskogar. Granbarkgnagaren var tidigare rödlistad men föll bort vid revideringen 2005 men den är en signalart och indikerar alltså skyddsvärda skogsområden. Den förekommer faktiskt lite här och var i Tollareområdet och visar tydligt att något egentligt skogsbruk inte har förekommit här på länge. Det finns också fina hällmarker med gamla och grova tallar varav en är särskilt imponerande, 2,7 m i omkrets och med både tallticka, uppe på stammen, och grovticka vid basen. Inte ofta man ser båda dessa signalarter på samma träd!

Och nu har Tomas hittat gränsticka också. Det är en sällsynhet i i södra delen av Sverige och en riktig urskogsart! Den är rödlistad som missgynnad(hotkat. 4) och en mycket bra signalart för skogar med mycket höga naturvärden. Den växer på gamla, grova, granlågor och där den förekommer så har det funnits en lång kontinuitet av grov död granved. En häftig art m.a.o! Och kanske det enda fyndet i Nacka?

Ska försöka ta mig dit och kolla upp den själv så snart som möjligt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback