NBF:s verksamhetsberättelse 2007

Här är valda delar ur Nacka Biologiska Förenings verksamhetsberättelse får 2007. Så att ni som inte var med får se vad ni gick miste om!


Mörkö den 24 mars


NBF:s traditionella vårfågelexkursion bjöd på soligt men lite kyligt vårväder. Som alltid fina obsar på havsörn. Sångsvanar och ring- och skogsduva såklart. Denna gång också ett antal sjungande trädlärkor! Mycket trevlig obs och vilken sång!

Det blev inte bara fåglar, Ulrika hittade scharlakansröd vårskål, en sällsynt svamp som indikerar höga naturvärden, några tog sig tid att titta närmare på några av jätteekarna och vi hittade också den sällsynta gammelekslaven.


Östra Vätterbranterna 17-19 maj

  

Återigen begav vi oss till de Östra Vätterbranterna och Tomas Fasths nuvarande hemmamarker. Vi fick helt enkelt inte nog förra gången(2005). Det blev tre späckade dagar med mycket spännande naturstudier och trevlig samvaro under kunnig ledning av Tomas. Vi bodde vid Godebrunnsjön precis som förra gången.

Dag 1. Efter ankomst till Godebrunn och intagande av mycket god lunch(tillagad av Tomas) var det dags för det första exkursionsmålet. Tomas visade oss pågående restaurering med nyhamling i beteshagar nära Vätterstranden. Här finns också imponerande bergväggar som vi inte kunde låta bli att klättra lite i. Nedanför branten växte en frodig lövskog med mängder med ramslök i fältskiktet. Doften av ramslöken slog verkligen mot oss, det var nästan berusande! På bergväggarna växte många spännande mossor som fjädermossor och porellor. Efter att ha blivit utskällda av en bonde för att vi hade skrämt upp korna i hagen(fast det var väl en överreaktion av bonden) åkte vi iväg en liten bit för att inta matsäck vid en bäckravin vid Vätterstranden. Även här var det en härligt frodig lövskog och här kunde fler sällsynta mossor ses.

Dag 2. Vi började med ett återbesök vid Röttleån och spaning efter forsärla. Ett idogt spanande till trots så sågs ingen forsärla, däremot några sädesärlor som för några sekunder "var" forsärlor. Men det finns mycket annat att se vid denna härliga plats med sitt strömmande vatten och högstammiga lövskog. Vackra bäckbräsmor och den ovanliga baronmossan t.ex. En rörhöna fick vi syn på i strandsnåren vid utloppet till Vättern. Vi passerade en gammal lada av obehandlat virke vilket har gjort det möjligt för de ovanliga lavarna brun nållav och gul dropplav att kolonisera ladväggarna. De hittar man annars framförallt på gamla ekar. Efter mycket travande i bäckravinen var det så dags för lunch vid den gamla kvarnen i varmt och soligt väder. Där finns också en damm och kanske forsärlan är här, det var ju faktiskt här vi såg den 2005. Och mycket riktigt! Här dök den upp och alla hann med att obsa den. Efter lunchen åkte vi till Öland, ja faktiskt! Fast inte ön utan en by omgiven av ett vackert hagmarkslandskap med stor blomsterprakt. Adam och Eva i mängder tillsammans med styvmorsvioler, mandelblom och mycket annat. Här blev det också insektsspaning, Lasse och Peter var ju med. Vårens första flicksländor visade sig och små glänsande skalbaggar som kallas bladbaggar.

Senare under dagen blev det ett besök i riktig John Bauer-skog, högstammig gammal blockrik granskog. Riktig trollskog m.a.o. Här såg vi sällsynta lavar som lunglav och gammelgranslav. Rikligt med blommande harsyra också. Sen tillbaka till Godebrunn för grill-middag. Plötsligt så ropar Tomas och Pelle, något är på gång. Vad? En sjungande gulhämpling alldeles utanför huset! Vilken obs! En liten, gul, "kaneriefågel" med en sång som låter som glaskross. Fantastiskt och oväntat! Tydligen är inte gulhämplingen helt ovanlig i Gränna-trakten.

Efter middag så gav vi oss ut igen, denna gång för att lyssna efter tjäder. Tyvärr blev det inget tjäderspel men ett bullrande uppflog som kanske var tjäder. Däremot en bubblande orre! En fantastisk upplevelse mitt ute i storskogen efter skymningen ändå!

Dag 3. Vi började vid en fågelsjö som i det gråmulna vädret inte gav så mycket till en början. Några alldeles nykläckta fyrfläckiga trollsländor satt på en trädstam och "frös" i den lite kyliga morgonen. En lärkfalk visade upp sig till allas belåtenhet och till slut kom rördromen igång och tutade ordentligt från vassarna. Lunch intogs vid vackra och blomrika hagmarker med svinrot, rödkämpar, blåsuga och andra fina hagmarksarter. Sen bar det av till fina blandskogar med bl.a. vårärt och den sällsynta smörbollen innan det var dags för hemfärd till Stockholm.

Ja, det var något av allt vi fick uppleva denna gång.

När åker vi ned igen?


Hjälstaviken den 13 juni


Vi samlades vid Parnassen denna kvällsexkursion. Det var molnigt och regnet hängde i luften. Där såg vi bl.a. en grå flugsnappare och en fiskgjuse med en fångad fisk i klorna.

På vägen mot fågeltornet hörde vi sträckande storspov och observerade gulärla, buskskvätta och grågäss med gässlingar. Väl framme vid tornet började regnet falla. Den tid vi stod där hann vi se dvärgmås, svartsnäppa, gluttsnäppa, brushanar, snatterand m.m. Den enda riktiga nattsångaren vi fick höra var gräshoppsångaren. Då regnade det ordentligt så sången hördes svagt.


Svampexkursion till Erstavik den 23 september

  

 I traditionell anda gav sig 3 st NBF:are och 15 st medlemmar från Shortcut ut i Erstaviks marker för at stifta bekantskap med höstskogens spännande patrask: svamparna.

Den torra situatuionen i markerna gjorde emellertid att svamptillgången i markerna här i östra Sverige var skral. Hur som helst optimismen var stor när vi startade vår vandring från parkeringen i Tenntorp. I de lite mera fuktiga delarna av skogen kunde vi hitta en del ätliga svampar som blek taggsvamp, aspsopp, tegelröd björksopp, sandsopp, karljohan, citrongul slemskivling, riskor, kremlor, även giftiga och oätliga arter som vit- och röd flugsvamp, olika spindelskivlingar, allmän- och svartfotad pluggskivling och den praktfulla ärggröna kragskivlingen hittades.

Som vanligt intogs medhavd matsäck på ett trevligt ställe och en fin höstsol tittade fram som på beställning.

Efter detta berättade exkursionsledaren om växternas symbios med svampar och deras ömsesidiga näringsutbyte. Ronny berättade om svamparnas betydelse som signalarter, och att förekomst av signalarter indikerar höga naturvärden.



Svärtskär den 13 oktober


Det blev en fantastisk dag med till en början mycket solsken som senare kom att skymmas av moln, men fram på efermiddgen var himlen nästan klar igen. Blåsten var inte heller besvärande. Tyvärr var det magert med fågel på ön och något sträck syntes inte till. Vi hade däremot en mycket trevlig obs av större korsnäbb vid parkeringen till Stavsnäs hamn. Det var ett 20-tal fåglar som flög runt bland tallarna och det blev verkligen fina obsar i tubarna.

Det första vi såg ute på Svärtskär var tre sillgrisslor på ett skär. I övrigt såg vi några flockar av sidensvansar och en del mesar och en havsörn. En måsflock(enligt vissa kustpipare) stod ute på ett av skären och hur gärna vi än ville fick vi inte syn på några roliga vadare.

Det var inte bara fåglar som studerades. I en björkticka hittade Lasse Hole diverse små skalbaggar, bl.a. blåvingad lövsvampbagge. Ett annat roligt fynd var de karakteristiska kläckhålen av jättevampmal i en fnöskticka. Hålen är 5 mm stora och cirkelrunda och man hittar ofta högar av gnagmjöl under tickan som larven kastat ut. Vi hittade också fina gnagspår av björksplintborren som gör väldigt vackra mönster med en modergång och därifrån utgående larvgångar. Kläckhålen är 2,5 mm stora och sitter ofta i en lång rad tätt efter varandra.

Mossor och tickor studerades också och några försökte fiska men utan någon lycka(utom för fisken).

Det här är bara en del av vad vi hann med under denna härliga höstdag.  

  

FÅGELSKYDDET 2007



Nedan en sammanställning över antalet häckande par och antalet ringmärkta fåglar i NBF:s fågelholkar i Nyckelviken och Erstavik.


Art                                      Häckande par    Ringmärkta


Svartvit flugsnappare                36                    125

Svartmes                                      2                        0

Blåmes                                       43                    255

Talgoxe                                      32                    109

Nötväcka                                     3                      14

Pilfink                                          3                        0

Obebodda                                    8



För styrelsen



Ronny Fors

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback