Ny rapport om Sveriges häckfåglar

Det har kommit en mycket intressant rapport från Naturvårdsverket i dagarna, "Populationstrender för fågelarter häckande i Sverige". 
Den kan laddas ner här:
http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-5813-5.pdf


I rapporten analyserar man trendutvecklingen för Sveriges ca 250 häckande fågelarter under de senaste 30 respektive 10 åren. Utvecklingen under hela 30-årsperioden är så som man förväntar sig, en minskning av många arter knutna till jordbruks- och skoglandskapet p.g.a. mer intensiv  "skötsel"  och "rationella" metoder.  Svanar, gäss och tranor samt rovfåglar går det allt bättre för medan t.ex. vadare som häckar på strandängar i södra Sverige har svårigheter.


Mer överraskande är att det under den senaste 10-årsperioden ser bättre ut för många arter som har haft en negativ trend tidigare. Flera av arterna som lever i jordbruksbygder och i skogen har slutat minska och stabiliserats och t.o.m. ökat i vissa fall. Det kanske är så att ökande naturvårdshänsyn inom skogs- och jordbruket börjar betala sig men det kan också vara så att många av de här arterna har stabiliserats på en nivå, mycket lägre än tidigare, som det nya, hårt rationaliserade, landskapet medger.


Att det generellt sett går bra för rovfåglar förklaras av minskade miljögifter, uppfödningsprojekt, utläggning av åtel och liknande åtgärder. Att se havsörn i Stockholms skärgård är ju närmast vardagsmat numera men den var verkligen på randen till utrotning i Sverige så sent som på 1970-talet. Likadant är det med pilgrimsfalken(inte så vanlig i Stockholms skärgård såklart, däremot i Västsverige). Tyvärr går det inte bra för alla rovfåglar, fjällvråk, bivråk, ängshök och blå kärrhök har minskat under de senaste 30 åren.


Jag skriver mer om detta när jag hunnit sätta mig in i rapporten lite mer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback