Blåbär eller gräs?

Som bekant innebär den nya skogspolitiken att tillväxten i skogen ska ökas och då bl.a. med hjälp av ökad gödsling av skogsmark. Detta för att rädda klimatet förstås. Hur tokigt det är har jag skrivit om här och här. Nu har det kommit en avhandling(Åsa Forsum,  institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi, SLU i Umeå) om vilka effekter kvävegödsling av skogsmark kan få på markfloran. Man har sedan 1996 gjort fältförsök utanför Vindeln i Västerbotten där man tillfört skogsmarken kväve och studerat hur markvegetationen påverkas. Att bredbladiga gräs som kruståtel gynnas av ökat kvävenedfall är ju känt sedan tidigare och något som också bekräftas i denna undersökning. Kruståtel tar upp det extra kvävet som tillförs medan blåbär inte kan göra det i samma omfattning. Kruståteln breder då ut sig på blåbärens bekostnad. Samtidigt gynnas två fiender till blåbären, en parasitsvamp och en larv, så blåbären missgynnas dubbelt när kvävetillgången ökar. Även husmossan minskar vid kvävetillförsel. Läs mer här och här.  

Det låter inte särskilt betryggande inför framtiden tycker jag! Man kan fråga sig vad vi ska ha för skogar i framtiden, gödslade produktionsskogar med genetiskt modifierade trädslag för att maximera tillväxten och korta omloppstiderna för att försörja massafabriker och biobränsleeldade kraftvärmeverk? Allt för att hålla den heliga BNP- tillväxten uppe! Och så öar av skyddad skog där naturen får fungera någorlunda ostört. Jag tror inte att vi klarar av att uppfylla miljömålet "levande skogar" på det sättet.



Blommande blåbär, Nyckelviken, maj 2008


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback