Svamputflykt med NBF

Nacka Biologiska Förenings traditionsenliga svamputflykt i Erstavik blev sedvanligt trevlig och lyckad. Lägger ut några bilder från exkursionen.
Vi hittade inte så mycket matsvamp till en början men vid en sydslänt med ek och hassel fann vi mängder med svart trumpetsvamp. En mycket fin matsvamp men enligt min svampbok bör "den beska foten kasseras".

Hann ta en bild på en svart trumpetsvamp innan den plockades!


Lasse Hole, som ledde exkursionen, berättade om mykohrizza och annat spännande om svampar, här flankerad till vänster av Pelle Ragnarsson, NBF:s ordförande.

                      

Här examineras musseroner, riskor och kremlor. (Ja, jag borde ha retuscherat den färgglada kepsen, visst skär den sig mot den vackra skogen i bakgrunden!?)

Mycket av den mark vi gick i var tidigare ängs- och hagmark. Ett tydligt tecken på det är de s.k. spärrgreniga ekar vi såg. Alltså ekar med långa grenar långt ner på stammarna. Ekarna blir så när de växer i ett öppet landskap. Nu har ängs- och hagmarkerna planterats igen med gran och skogen blir alltmer mörk och sluten. Vi hittade den ovanliga och rödlistade scharlakansvaxskivlingen i ett grandominerat område, ett tecken på ett tidigare öppnare landskap med ek och andra ädellövträd.. Hur länge finns den kvar här?

Efter ett tag kom vi fram till en spännande sydbrant med mycket ek, hassel och parklind. Där hittade vi bitter vaxskivling, en liten orangeröd vaxskivling med en mycket bitter smak. Det är en signalart som också är kalkgynnad. Den växer på bar jord i lövskog och i naturbetesmarker. Här borde man kolla floran mer noggrant, kan finnas fler spännande arter om det finns kalk eller grönsten i berget.
Sedan intogs matsäck och efter det var det dags för trattkantareller. Lasse visade oss till fina marker för trattkantareller och vi hade kunnat plocka flera hinkar fulla. Det var mängder med trattisar och de var stora också! Efter det var det dags att gå tillbaka mot Ältavägen för hemfärd.

       


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback