Bommad praktejder! Men vad gör väl det...

Inte blev det någon kanonobs på praktejderhane utanför Älgö som jag hade hoppats på. Den hade legat där några dagar och uppvaktat ådor och jagat bort gudingar med stor frenesi, att döma av rapporterna på svalan. Men den tycks ha dragit vidare, där får man för att man ligger hemma och är sjuk!

Missade också Erstaviksvandringen i söndags, som tur var räddade Anders Tranberg det hela med att rycka in som vikarie. Det blev bl.a. omrvråkar, tofsvipor, starar, sånglärkor och trädlärkor för de 16 deltagarna.  

Men inte ska man hänga läpp för en missad praktejderhane i finaste häckningsdräkt, vad är väl en bal på slottet ...

Nu är det ju så fantastiskt med naturen att man kan ju inte vara missnöjd när man varit ute en vacker, solig, om än blåsig, vårdag med fiskmåsar och silltrutar i luften, mängder med ejdrar i vattnet och dessutom några knipor, storskrakar, en fiskande storskarv och lite annat?

Och till på köpet "upptäckt" att Älgös nordligaste udde, Vältudden, är ett litet stycke mycket fin skärgårdsskog. Gamla tallar och granar, en del död ved också och stora härliga kuddar av signalarten blåmossa. Den tål inte solljus och torka särskilt bra så där det finns stora svällande kuddar av blåmossa har skogen fått stå orörd under lång tid. Jag skulle nog bedöma det som att Vältudden håller nyckelbiotopsklass. Nu blev det inte så mycket tid för att kolla skogen mer noggrant, vad skulle man inte kunna hitta i branterna t.ex? Det stora grönområdet centralt på Älgö är sedan tidigare registrerat som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen. När man åker runt på Älgö så är det uppenbart att också övriga mindre grönområden, och även många tomter, håller höga naturvärden. Det är mycket gamla träd, både gran och tall, gamla ekar varav många verkar ha håligheter som är viktiga för både insekter, fåglar och andra djur som t.ex. fladdermöss. Det borde faktiskt göras en mer detaljerad inventering av hela Älgö, inte minst med tanke på de förändringar som Älgö står inför.

Som jag skrev i mitt förra inlägg så finns det många områden som saknas i den rapport som ska ligga till underlag för Nackas grönstrukturplan och här har vi då ännu ett område som rimligen borde redovisas där. Eftersom vi åkte förbi Tattby naturreservat(eller snarare igenom då Skyttevägen går rakt igenom reservatet) så började jag fundera på om det verkligen är så att det inte finns några höga naturvärden i den östra delen som man kan tro när man studerar underlagsrapportens kartor. Från vägen ser skogen högintressant ut, får åka ut och kolla det snart!

Åter till det här med praktejdern, visst är det roligt att se ovanliga fåglar men är inte de alldeles vanliga ejdrarna ännu roligare att se? Vanliga och vanliga förresten, det går inte så bra för ejdern längre och den minskar kraftigt på många håll i Östersjön, återkommer om detta senare här på bloggen. Men visst är det intressant med vår fascination för det sällsynta, inte minst i fågelskådarsammanhang. Hur roligt är det egentligen att skåda någon stackars felflugen sibirisk vadare(eller nåt) som fått fel på kompassen och aldrig kommer att hitta "hem" igen utan istället går mot en säker död hundratals mil från sina artfränder? Nä, då har jag nog större behållning av ejdrarna som nu är tillbaka i skärgården för att häcka, eller storskrakparen som stod på iskanten på Baggensfjärden och vilade sig i solskenet. Och är inte en storskrake minst lika vacker som en praktejder? För att inte tala om hur roligt det var att se vårens första citronfjäril som glatt(jo, den såg glad ut) flög förbi när vi fikade på Svärdsön.

Fast, det klart, den där rödhalsade snäppan på Utlängan för några år sedan var ju lite spännande faktiskt, och bergsångaren i Ottenby som sjöng för full hals var ju inte heller så tokig, och... nej, nog med exempel, visst är det roligt med sällsynta fåglar. Bara man inte missar allt det fantastiska vi har runt omkring oss i vår natur, och värnar vi inte om den så kanske den vanliga arten plötsligt inte är så vanlig längre!

Andra tankar om det här med sällsynta fåglar kan läsas här. Kan rekommendera den bloggen förresten, intressant läsning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback