Trädlärka och dovhjort på vandringen i Erstavik

Så gick den traditionsenliga vårvandringen i Erstavik av stapeln i söndags, dock med den skillnaden att Anders Tranberg ledde, och som också står som undertecknad för denna exkursionsrapport. Ronny var sjuk men som tur är finns reserver i Stockholms Naturskyddsförenings Grönområdesgrupp, inom vilken denna exkursion anordnades.


16 deltagare kom till denna exkursion som startade vid Erstaviksvägens slut (Älta). Vädret var mulet och disigt men vindstilla. Vårfåglar stod på programmet och jag får säga att vi lyckades se och höra de flesta vårfåglar som hittills kommit på vårkanten. Det började med vårfågelläten från gulsparv, ringduva, nötvecka, bofink och svartmes. Jag berättade lite om skillnaden på artrikedom i en produktionsskog (= barr-plantage) och en riktig skog (= flerskiktad, olikåldrig och inslag av död ved) när vi passerade igenom markägaren af Petersens produktionsinriktade skogsinnehav.
                                              

När vi kom ut ur skogen gick vi till en björkhage där kaja, gulsparv och grönfink sågs i björkarna. Kören av vårfåglar var här förvånansvärt stor men diset höll också på att lätta. Större hackspett trummade och plötsligt hördes en stark och vacker sångstrof från ett bryn, gärdsmyg! Dock hördes den bara en gång liksom många andra fågelläten denna exkursion, frustrationen var påtaglig hos nybörjarna och exkursionsledaren suckade åt de enstaka lätena. Inte blev det bättre när en sparvhök och två skogsduvor snabbt drog över, vilka bara ett fåtal hann uppfatta.   


Nästa längre stopp blev vid åkrarna bort mot Erstaviks slott. 
                                              
Här gick ca 30 grågäss och 10 kanadagäss  samt även en kanadagåsXvitkindad gås. En flock på ca 25 starar gjorde några lovar över markerna och sånglärkan lät höra kort ifrån sig. Gröngöling hördes bortom skogen. En av deltagarna hade tub så gruppen kunde spana över fälten.


På vägen till fikarasten vid Erstaviken passerades Erstaviks äldsta ek, sannolikt uppåt 700 år gammal! När vi närmade oss Erstaviks slott hördes en sorgsen med envis drill som inte kunde vara något annat en trädlärka, en riktig vårpärla. Den flög sedan över trädtopparna och gruppen där den visade sin kompakta form med kort stjärt. 


Nere vis Erstaviken sågs en häger stå i vasskanten och en stare satt och vårsjöng i ett av alléträden. Matsäck intogs i lä av en av ladorna vid stranden. Steglits hördes över ogräsfälten. Ingen sjöfågel sågs då det var is i viken, men en obestämd stor/småskrak sågs dock senare flygande.


Några avvek tidigare, vilket skulle visa sig vara mycket oklokt. Ty på hemvägen sågs först två trädlärkor komma flygandes och jaga varandra helt nära. Sedan upptäcktes fem dovhjortar på ett fält med såglärkan drillande över. Dovhjortarna är svartvita i baken och är mer gråbruna än rådjuren. Därefter sågs två av programmets utlovade fåglar. En ormvråk observerades av några deltagare och ropades ut, den gled magnifikt bort över ägorna. En kort stund senare såg jag en ringduva med en fågel före sig vilken visade sig vara en tofsvipa, vilken pekades ut så att all fick se.            


Nästa exkursion med Stockholmskretsen är den 10 maj i Hansta naturreservat, varmt välkomna då! Mer info om detta kommer senare här på bloggen.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback