Högsta CO2-halten på 2,1 miljoner år(minst)!

Sen en tid tillbaka kan ni se den senaste månadens koldioxidhalt här på bloggen. Uppgifterna kommer direkt från Mauna Loa Observatoriet via CO2now. Juli 2008 var CO2-halten 386,38 ppm och i år alltså 387,81 ppm. I maj var CO2 halten 390,18 ppm vilket är den högsta uppmätta halten någonsin.

Och enligt en nyligen publicerad artikel i Science så är CO2-halten i atmosfären högre nu än vad den har varit på 2,1 miljoner år! Att halten sjunkit någo sedan maj är inget konstigt då koldioxiden varierar över året beroende på årstiden. Den mesta vegetationen finns på norra halvklotet, det är ju mest landmassa där, och under sommaren så tar växterna förstås upp koldioxid från atmosfären vilket gör att halten går ner något. De flesta år brukar koldioxidhalten vara störst i maj och lägst i september/oktober.

Tidigare har man fått fram den historiska CO2-halten genom att undersöka luftbubblor i iskärnor från polerna. Då har man kunnat gå tillbaka 800000 år och konstaterat att atmosfären inte haft en högre halt av CO2 än ca 300 ppm. I den nya undersökningen har forskarna undersökt halterna av borisotoper i planktonfossil och utifrån det räknat ut koldioxidhalten i atmosfären vid den tidpunkt planktonen dog och begravdes på havsbottnen. Mer om det kan läsas här.

Och ändå finns det de som inte ser något anmärkningsvärt alls med dagens koldioxidhalter!

Jag har också lagt upp en nedräkningsklocka till det stora klimatmötet i Köpenhamn. Det viktigaste toppmötet i mänsklighetens historia, typ! Fast man ska kanske inte se det som alltför avgörande, vad gör vi om det nu inte blir något resultat att tala om i Köpenhamn? Ska man bara lägga sig ned och dö då? Det kan funkar ju inte! Man skulle kunna säga mycket om det men det får bli någon annan gång(kanske).

Det hölls nyligen ett informellt föreberedande möte i Bonn inför Köpenhman som av Världsnaturfonden beskrivs som en missad chans. Problemen är framförallt att de rika länderna inte sätter upp tillräckligt ambitiösa utsläppsmål och att de inte heller vill finansiera det nödvändiga stöd till de fattiga länderna utan vilket de inte kommer att gå med på något avtal alls.

Bara 110 dagar kvar...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback