Skuruparken hotas på nytt!

Ja, så illa är det! Det verkar som om Nackas politiker, vissa av dem iallafall, är beredda att helt svika sina löften om att inrätta naturreservat i hela Skuruparken. Under senhösten fick stadsbyggnadsdirektören i uppgift att ta fram förslag på hur reservatsarbetet ska ta fart igen efter att ha legat i malpåse i 18 månader. En konsult skulle utreda vilka möjligheter som fanns att gå vidare och nu har hans utredning blivit klar. Och vad rekommenderar konsulten? Jo, att man tillåter bebyggelse i den västra delen av parken! Den del som vi i natur- och miljöorganisationerna efter stora påtryckningar fick med i reservatet! Suck!!!

Aktionsgruppen Rädda Skuruparken har skickat ut ett öppet brev, undertecknat av 17 föreningar, till Nackas politiker om detta. Det kom in i SVD igår.

Konsultens utredning presenteras för Miljö- och stadsbyggnadsnämnden imorgon. Det ska inte fattas några beslut utan är bara ett informationsärende. Jag skickade alldeles nyss följande skrivelse från Nacka Naturskyddsförening till ledamötena i nämnden.

Svik inte Skuruparken!

Nacka Naturskyddsförening har med bestörtning läst det PM som framläggs inför Miljö- och stadsbyggnadsnämndens möte den 11 februari 2009 angående bildande av naturreservat i Skuruparken. I PM:et förordas alternativ 2, alltså att tillåta 100-130 lägenheter i den västra  delen av Skuruparken närmast Tranvägen.


Vi vill uppmana ledamöterna i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden att stå fast vid sitt beslut från juni 2007 att hela Skuruparken ska bli naturreservat. Att godkänna exploatering av Skuruparken skulle vi i Naturskyddsföreningen samt alla andra vänner av Skuruparken uppfatta som ett oerhört svek av Nackas politiker.


Vi vill också påpeka några saker i PM:et som vi finner märkliga:


Det påstås att "enligt gällande översiktsplan från år 2002 anges bebyggelseområde inom västra delen av området utmed Tranvägen". Vi kan inte finna att någon ändrad markanvändning för detta område föreslås i öp:n.


JM sägs vilja ha 40 miljoner för Skuruparken vilket kraftigt överskrider tidigare beräkningar och något som måste anses helt orealistiskt. JM köpte Skuruparken för 15 miljoner kr på ren spekulation att de skulle få byggrätter i området.


Det påstås att detaljplaneläggning av parken skulle vara ett lika gott skydd som naturreservat, ett häpnadsväckande påstående! Vi har inte tid här för att gå in på vad som skiljer en detaljplanelagd park från ett naturreservat men det är uppenbart att ett skydd enligt miljöbalken ger ett starkare och mer långsiktigt skydd. Dessutom ger det bl.a. möjlighet till bidrag från länsstyrelsen och naturvårdsverket för inlösen av mark och skötsel.


Vi kan inte hålla med om att "det är svårt att se att en mindre utbyggnad med bostäder i den västra delen kan påverka reservatets syfte". Den föreslagna bebyggelsen skulle tvärtom inverka mycket negativt på de gamla ljuskrävande ekarna. Bebyggelsen skulle ligga alldeles intill det, av Skogstyrelsen, nyckelbiotopklassade området och inte bara försämra ekarnas livskraft utan också påverka upplevelsen av Skuruparken på ett synnerligen negativt sätt.


Ronny Fors

V:e ordförande Nacka Naturskyddsförening


Kommentarer
Postat av: JM

JM - hus att trivas i.

Men igentligen är det så här: Jävla Människor - hus att (t)rivas i.

2009-02-10 @ 18:04:32
Postat av: Anders Tranberg

Ska Nacka följa traditionen ska väl saffranstickan lämnas utanför naturreservatsgränsen...

2009-02-11 @ 11:15:36
Postat av: NatureFootstep

kollade dina bilder på flickr. Jättefina!

Postat av: Ronny

Tackar, NatureFootstep!

2009-02-12 @ 20:45:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback