Jag gillar inte de nya motionsspåren i Nackareservatet!

Var en sväng i Nackareservaten, som det heter numera, under dagen. Att det heter reservaten, och inte reservatet beror på att det anses som två reservat, ett i Stockholm och ett i Nacka. Är det inte rätt fånigt? Jag skriver och säger nog Nackareservatet ändå!

Det är trevligt att äntligen få se reservatsskyltar uppsatta vid Kärrtorp, Björkhagen och andra ingångar till reservatet.
Mindre trevligt att den vid Kärrtorp är helt nedklottrad!
Vad som är ännu mindre trevligt är de alldeles enorma autostradorna till vägar, eller stigar, eller vad man nu ska kalla det! Motionsspår tror jag att det heter officiellt. Det finns skyltar uppsatta om att "här anlägger Stockholms stad nya motionsspår" så det är väl vad det är. Men måste de vara tre meter breda, och måste de gå parallellt med redan befintliga vägar långa sträckor? Tydligen måste de det,  jag antar att frågan har utretts ordentligt av fritidsförvaltningen i Stockholm och att man kommit fram till att enda sättet att få ut folk i skogen är att bygga vägar i den! Det påminner ju mer om vägar än motionsspår tycker jag. Riktigt fult är det! Och är det verkligen nödvändigt? Visst kan det vara bra att öka "tillgängligheten" som det brukar heta men inte behöver man dra fram på det här sättet genom hela norra Nackareservatet!? Och vad kostar det? Varför tycks det alltid finnas pengar till en massa dumheter men inte till sånt som verkligen är viktigt?

Ett annat exempel är den nya
strandpromenaden i Svindersviken mellan Vikdalen och Marinstaden(längs med Ryssbergen f.ö.), en sträcka på 500 m till en kostnad av 8 miljoner kr! Av kommunens(Nacka) egna pengar, eller snarare Nackas skattebetalares pengar! Är det vettigt? Ok att en strandpromenad där har sina poänger men måste den vara så bred, och dyr? Men just det, glömde ju det, den måste vara så bred (typ 3 m) för att kommunens snöröjningsmaskiner ska kunna komma fram! OBS, det är INTE ett skämt! Även den utgör ett väldigt påtagligt inslag i landskapsbilden, precis som de nya spåren i Nackareservatet. Det börjar bli problematiskt med dessa anlagda stigar och vägar i nya naturreservat. Även i Tollare vill man dra fram rejält breda stigar i områden som verkligen inte lämpar sig för sådan exploatering. Områden som erbjuder mycket "skogskänsla"  och andra upplevelsevärden vilka kommer att förtas om man anlägger alltför stora och breda stigar. Visst ska naturen vara tillgänglig men det måste (och kan) göras med mycket mer känsla än vad som är fallet med dessa två exempel!




Inte snyggt!

Mycket gnäll, men jag har ägnat mycket tid de senaste dagarna åt detaljplanen för Kvarnholmsbron(vägen genom Ryssbergen) så det är inte så konstigt om jag är på lite dåligt humör! Annars hade jag en riktigt trevlig dag i Nackareservatet med bl.a. några trevliga skalbaggar! Återkommer snart om det!

Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Hej!

Med tanke på att vi måste få ner koldioxidhalterna i luften och bevara gammelskogarna är det väl uteslutet med en väg genom Ryssbergen!



Det är väl med väg genom Ryssbergen som juninatt. Den blir aldrig av.

2009-06-22 @ 14:07:19
Postat av: Lennart Nilsson

Elisabeth,

själva idén med Kvarnholmsbron genom Ryssbergen är så vansinnigt, absurbt superkorkad att man undrar vad det är för sjuk hjärna som kommit på den. Fast svaret vet vi nog.



Angående vansinnigt breda (och dyra) "stigar" och "motionsspår" så är de ett exempel på hur vansinnigt fel byråkratiskt beslutsfattande tenderar att bli. När alla olika parter, intressen, förvaltningar osv. lägger sina krav ovanpå varandra så blir slutpunkten oftast både väldigt dyr och helt främmande för den funktion som den har...

Postat av: Kristina Bäck

Hej,

Råkade komma in på denna blogg då jag googlade Nacakreservatet+motionsslingor: Jag håller helt med dig i ditt inlägg om de fula motionsslingorna som förstört delar av skogen närmast Björkhagen! (Letade efter ngn sorts protestgrupp, även om det nu är för sent). Bor i Hammarbyhöjden och är upprörd över hur maskinerna farit fram och hur fult det har blivit i skogen. Den värdefulla närnaturen är nu genomkorsad av vägar. Idag såg jag även en nyanläggning som som såg ut som en parkeringsplats-vid första nya skylten när man kommer fr Björkhagen...Hoppas verkligen inte att det blir en parkeringsplats där.

2009-11-06 @ 18:50:42
Postat av: Ronny

Vet inte vad som är på gång i Björkhagen men man blir inte förvånad om det är en p-plats! Ska försöka få till et möte med Stockholms stad och Naturskyddsföreningarna i Stockholm/Söderort och Nacka om vad som händer i reservatet. Det fins också ett Nätverk Värna Nackareservatet, jag har en mailadress men vet inte om den är aktuell: [email protected]

2009-11-10 @ 20:04:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback