Hör upp, NCC!

Eftersom NCC har koll på den här bloggen så vill jag upplysa om att Skogsstyrelsen nu har varit i Tollare och inventerat. Och som framgår av kartan här nedan så är nästan hela Tollare klassat som nyckelbiotop eller naturvärde. Nyckelbiotoper är områden som hyser eller förväntas hysa rödlistade arter och som har stor betydelse för den biologiska mångfalden i skogen. Naturvärde är en något lägre klassning men man kan säga att det är områden som på sikt, om de lämnas orörda eller sköts på rätt sätt, kan utvecklas till nyckelbiotop.

En del naturvärdesklassade områden måste ligga rätt nära att klassas som nyckelbiotop, tänker då framförallt på skogen söder om Tollare träsk. Det kan nog vara svårt med gränsdragningen ibland. Den skogen har mycket död ved(både barr och lövträd) och ett stort lövinslag, inte minst i strandkanten. En ypperlig mindre hackspettmiljö tycker jag! Den är också rapporterad från området men om det är just i detta område den brukar hålla till vet jag inte, däremot känner jag till obsar från stora ekbacken. Man borde faktiskt göra en seriös inventering av fågellivet i Tollare under den här våren/sommaren, innan det är försent! Det har ju inte gjorts tidigare och de värdena kommer inte riktigt med i den i övrigt eminenta naturinventering som har gjorts, den gjordes som bekant under okt-feb, då den svenska naturen verkligen står i sin fulla prakt! Eller inte.

Nåja, eftersom NCC sponsrar Naturskyddsföreningen så antar jag att de delar våra värderingar vad gäller naturskydd m.m. Eftersom den här kunskapen om Tollares höga naturvärden inte fanns när programförslaget för Tollare togs fram och beslutades om 2005/06 så utgår jag ifrån att man nu omprövar hela Tollareprojektet. Det är förstås natur-och rekreationsvärdesinventeringarna samt Skogsstyrelsens inv. som bör ligga till grund för planeringen av området. Då framgår ju tydligt att det som kan exploateras är det gamla pappersbruksområdet. Så låter vi skogen och ekbackarna vara ifred , eller hur NCC?

Och för att klara bostadsförsörjningen är det väl bättre att förtäta mer centrala områden i Stockholm. Utan att gå till överdrift vad gäller förtätning, har svårt för den ibland helt okritiska inställningen till förtätning man kan möta även i "gröna" kretsar. Men det finns gott om parkeringar och andra asfalterade områden man kan ta av!

Avslutningsvis kartan från
Skogens pärlor, rött är nyckelbiotop och gult är naturvärde.



Kommentarer
Postat av: William

På tal om att rädda naturområden, Verleskogen är nu räddad! Mer info på http://www.ettklickforskogen.se/

2009-03-15 @ 16:57:21
URL: http://www.ettklickforskogen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback