Tollare, igen...

Vet inte hur många gånger jag skrivit om Tollare till Nackas politker...

Till samtliga ledamöter i kommunfullmäktige.

Återremitera Tollare naturreservat för omarbetning!

Nacka Naturskyddsförening anser att det förslag till naturreservat i Tollare som nu ligger för beslut av kommunfullmäktige har alltför stora stora brister för att antas. Det är ett naturreservat helt på NCC:s villkor utan hänsyn till var de stora natur- och rekreationsvärdena finns i Tollareområdet. En mycket stor majoritet av remissinstanserna vill ha mer naturreservat än i det första förslaget från våren 2008. Efter det så har reservatet minskat i omfattning. Lyssnar kommunpolitikerna mer på byggbolagen än på Nackas medborgare?  

Det föreliggande förslaget som ni i kommunfullmäktige ska ta ställning till har också anmärkningsvärda brister. Bl.a. beskrivs områden med höga naturvärden och sällsynta arter(gränsticka) som inte ens ingår i själva naturreservatet utan ligger inom tänkt exploateringsområde. Hur kan ett förslag, med en så totalt felaktig beskrivning, ha nått ända till kommunfullmäktige? Det ger onekligen intryck av att naturvårdsfrågor inte tas på allvar. Eller är det vanligt med sådana felaktigheter i beslutsunderlag inför kf-beslut?

Vidare har inga inventeringar gjorts av fågelliv eller blomväxter och insektslivet är bara delvis känt. Efter den inventering, som gjordes vintertid, har vi i Nacka Naturskyddsförening upptäckt flera intressanta arter inom Tollare som indikerar höga naturvärden. I flera fall inom tänkta exploateringsområden.

Som vi tidigare nämnt har någon sammanvägd konsekvensbeskrivning, för natur- och rekreationsvärdena i Tollare,  av de föreslagna byggplanerna inte har gjorts! Naturreservatet har anpassats efter NCC:s byggplaner istället för att anpassa byggandet efter natur- och rekreationsvärdena. Varför lägger kommunen ned resurser på att göra inventeringar när man ändå fullständigt struntar i resultaten av dessa inventeringar?

Vi kan inte flytta på nyckelbiotoper, sällsynta arter eller rofyllda skogar,  men vi kan välja var och hur vi bygger hus och vägar! Återremittera ärendet för omarbetning med utgångspunkt från natur- och rekreationsinventeringarna!

Ronny Fors
V:e ordförande                    
Nacka Naturskyddsförening     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback