Yttrande över förslag till Detaljplan för Ektorps centrum.

Nacka  Naturskyddsförening ser med tillfredsställelse att redan bebyggd mark förtätas och utnyttjas bättre. Vi har dock en del synpunkter på det föreliggande förslaget som vi anser borde uppmärksammas i det fortsatta detaljplanearbetet.

Den naturmark som kommer att tas i anspråk för exploatering är mycket bristfälligt beskriven i miljöredovisningen. Det sägs att "Inga för kommunen kända lokaler för hotade växt- eller djurarter påverkas av planförslaget". Vid besök på platsen kunde vi finna åtminstone 7 tallar med kläckhål och larvgångar av den rödlistade(hotkategori 4, missgynnad)  skalbaggen reliktbock(Nothorina muricata). I sydvästra delen av området förekom enstaka kläckhål på tallarna medan i den norra delen var kraftiga angrepp på två gammeltallar.


I området finns ett flertal tallar som säkerligen har en ålder på 300-400 år. Signalarten tallticka(Phellinus pini) förekommer på åtminstone en av tallarna. Det finns också flera tallågor och enstaka torrakor med rikligt med olika insektsgnag och märken efter hackspettars näringssök. En sälg med kläckhål av signalarten myskbock(Aromia moschata) finns också, även den med märken efter hackspettar. Myskbocken var tidigare upptagen på rödlistan men togs bort 2005 men den ska, som alla arter som togs bort då, betraktas som regionalt skyddsvärd. Sälgen är överhuvudtaget ett skyddsvärt träd då den bl.a. är viktig för vårtidiga humlor, bin och andra insekter och även många vedlevande insekter vilket gör den viktig för bl.a. hackspettar. I söder mot Värmdövägen finns också ett flertal yngre/medelålders ekar med framtidspotential.


Således finns det viktiga naturvärden i området. Dessa värden måste beaktas och värnas i den kommande planeringen. En viss exploatering av en del av naturmarken kan vara möjlig utan att skada naturvärdena. Detta borde studeras närmare i det fortsatta planarbetet. De värdefulla träden bör sparas för att utgöra närrekreationsområde. Död ved bör likaså sparas och skyddas, inte minst under byggskedet.


Det är viktigt att området ses som en del i en grönstruktur med betydelse som spridningssamband för framförallt arter knutna till gammal tall.


Vi ställer oss, liksom många närboende, tveksamma till 14-våningarshuset. Höga hus påverkar sol- och vindförhållanden på marknivån negativt.


Naturskyddsföreningen i Nacka genom

Ronny Fors

2009-05-08


Kommentarer
Postat av: Anders Tranberg

Uttalandet om att "inga för kommunen kända lokaler för hotade växt- eller djurarter påverkas av planförslaget" skulle jag nästan överväga att gå vidare med och försöka pressa kommunen på frågan om de varit ute och kollat området. Visar det sig att de inte har det har de målat in sig i ett hörn ty det innebär att de utgick ifrån att det inte fanns några värden på platsen och en sådan inställning bör bryta mot lagen.

2009-05-13 @ 20:58:25
Postat av: Ronny

Vet inte om de verkligen varit på plats, troligen har de det men inte kollat efter arter. De vet nog inte hur det ser ut när reliktbocken intagit en tall! Det är väldigt översiktliga beskrivningar av vegetationen i miljöredovisningarna, de som varit där har helt enkelt inte kompetens för att göra en mer djuplodande inventering!

2009-05-15 @ 22:24:45
Postat av: Anders Tranberg

Smart drag av kommunen! Sänd ut någon som inte kommer att hitta något. Visst är det kontstigt, skickar kommunen ut folk på uppdrag att hitta nya markanvisningar kommer de hem med fullteckande pärmar, men har de varit ute och kollat naturvärden kommer de hem tomhänta...

2009-05-18 @ 22:42:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback