Vågig sidenmossa i Gärdesudden

I söndags besökte jag då äntligen Gärdesudden, med mig hade jag inte bara Carl-Cedric Coulianos utan också Gunilla Ingmar(Aktiongsgruppen rädda Skuruparken) och Lennart Nilsson(FP Nacka). När vi efter visst besvär(ingen av oss är särskilt hemma i dessa trakter) hade hittat Carl-Cedric så började vi vår rundvandring. Vi började med att gå ut på själva Gärdesudden. På vägen dit gick vi genom en ganska fin tallskog med en del "halvgamla" träd och rätt så mycket ungskog. Ett område som har framtiden för sig, med tiden så kommer träden förstås att bli äldre och mängden död ved att öka vilket gör att skogen kommer att bli biologiskt mer intressant och värdefull. Men redan idag en strövvänlig och vacker skog!

När man närmar sig udden så tar hällmarkerna över och tallarna här är äldre samtidigt som det också finns några grövre torrakor och lågor. Och inte minst en härlig utsikt över inloppet till Stockholm.

Sedan bar det vidare till den äng som Boo Miljö- och Naturvänner håller öppen. Markerna hålls öppna genom slåtter och unga aspar ringbarkas. Det är på den här ängen den sällsynta striten Mocydiopsis parvicauda förekommer. Här finns också blommor som jungfrulin, vit fetknopp, johannesört, gråfibbla m.m. I brynen finns det också en del gamla tallar varav några hyser den rödlistade reliktbocken.

Sen kom vi till det "perifera" området som kan bebyggas med endast en "marginell påverkan" på reservatet.

Det visade sig vara ett riktigt fint område med barrblandskog av naturskogsartad karaktär. Gamla träd, flerskiktad skog, ganska mycket död ved och inte minst en vacker och fin rekreationsskog. Under det korta besöket kunde jag i alla fall konstatera förekomst av granbarkgnagare och vågig sidenmossa. Den senare är en mycket bra signalart för områden med lång skoglig kontinuitet och hög luftfuktighet. Det har med andra ord varit sluten skog här under mycket lång tid utan att några avverkningar gjorts! Vågig sidenmossa är vanlig i sydvästra Sverige där man har ett beydligt fuktigare klimat men här i östra Sverige finns den bara i områden som har varit opåverkade under lång tid.

Villorna skulle dessutom byggas på en höjd så att de skulle verkligen komma att dominera området på ett olyckligt sätt. Det är föreslaget en villa också i ett område som visserligen ligger utanför det föreslagna reservatet men som ändå hör ihop med området. Det ligger också på en höjd med en fantastisk utsikt ut över både vatten och skog. Strandskydd gäller här men det tänker man så klart söka dispens för. Här borde det väl ändå vara ett starkt allmänintresse att ha den här utsikten tillgänglig för alla. Dessutom finns det naturvärden här i form av gamla tallar med reliktbock och åttafläckig praktbagge samt torrbacksflora.

I senaste Nacka Värmdö posten finns det en artikel om Gärdesudden.


Kommentarer
Postat av: Anders Tranberg

Bloggen avancerar, man förväntas tydligen känna till striten Mocydiopsis parvicauda... :) Jag tänkte bara vad i h-vete är detta för kryp!, vad tillhör den för släkte? Jag sökte efter "striten" på google men ingen beskrivning av arten/familjen fanns inte där heller, bara att den var ett problem i raps och vetefält. Trots detta ser jag fram emot fler udda varelser utan närmare presentation, det är bara bra om bloggläsarna får jobba lite...

2009-09-26 @ 12:01:38
Postat av: Ronny

Va, finns det bloggläsare som inte käner till Mocydiopsis parvicauda!!!

Ja ja, ni är väl välkomna hit ändå...



I förra inlägget om Gärdesudden länkade jag till artfaktabladet om den lilla striten(som hör till halvvingarna)men för alla lata bloggläsare kommer länken en gång till:
http://www.artdata.slu.se/rodlista/Faktablad/mocy_par.PDF

2009-09-27 @ 16:41:04
Postat av: Anders Tranberg

Ok, halvvinge var det...jag kan nästan (!) se den framför mig. Noterade i Artfaktabladet att den var akut hotad men att det inte finns nått känt hot mot arten (det är såndana formuleringar som typ DN:s ledarsida fångar upp och vänder ut och in på för att ge naturvården en känga).

2009-09-27 @ 20:24:04
Postat av: Lennart Nilsson

Det kanske borde stå att m och kd är kända hot mot arten... Tyvärr gick det inte så bra på kommunstyrelsen, vi fick visserligen med oss oppositionen, men m och kd röstade igenom villorna...

2009-09-27 @ 23:38:41
URL: http://fpnacka.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback