Så var det dags igen då...

Stockholms stad tar ned en massa träd i Nackareservatet igen! Varför? Förmodligen är det någon slags trygghetsskapande åtgärd. Det är tydligen farligt med träd och buskar längs med stigar och vägar, det kan ju stå våldsgörare bakom varje buske!

  

Här något som skulle kunna likna en naturvårdsåtgärd men om man ville frihugga ekarna så hade man väl tagit lite mer. Det är ju så att det finns ett stort behov av att öppna upp kring ekarna, inte minst vid Hellasgården men där händer inte mycket. Däremot en massa märkliga avverkningar längs med stigarna i skogen, som sagt. Mycket av det kan jag inte förstå alls, även om man skulle köpa det här med att det ökar tryggheten! Då ska väl famförallt mindre träd och buskar röjas bort men man har tagit ned stora granar här och var! Däremot är de tråkiga och biologiskt torftiga granplanteringarna helt intakta!


          

Det här tycker jag är mycket allvarligt, man har tagit ned en massa alar längs med Dammtorpssjöns strand! Tidigare var det en tät bård av al längs med stranden, så som det förstås borde vara vid en sådan våtmark. Det är ju faktiskt Natura 2000-område där man i skötselplanen säger att strandskog inte bör avverkas därför att det kan leda till grumling av vattnet vilket påverkar de värden man vill skydda. Ska kolla detta med länsstyrelsen!

Jag begriper verkligen inte vad de håller på med i Nackareservatet, det som borde hända(frihugga ekar bl.a.), händer inte medan det som inte borde hända(ta ned alar vid våtmarker, t.ex.), händer! Uppenbarligen finns resurser för att gå ut och ta ned en massa träd, varför inte göra det som är bra för naturen då? Ok, man har skapat högstubbar också har jag sett vilket är bra men röjningarna verkar ändå inte ett dugg genomtänkta och det i sig(högstubbarna) är inget som t.ex. kan kompensera för förlust av värdefull alstrandskog! Och jag tror inte ett dugg på att folk inte skulle "våga" eller vilja ge sig ut i Nackareservatet om man inte röjde på det här sättet!
 

Kommentarer
Postat av: Camilla

Bra att du tar upp detta! Konstigt att man tar bort alskog vid vattnet, då våtmarker renar vattnet, som sagt.

2010-04-29 @ 09:00:35
Postat av: Jenny

Liknande händelser vid flera andra reservat söder om storstan. Hur tror man att man inte stör djur och naturliv på våren när man ska röja dessa träd som ligger fällda över stigar och stenar? Om man nu ger sig ut i mörka skogen får man väl just tåla att den är snårig och mörk?

2010-05-05 @ 14:18:52
Postat av: Ronny

Viktig sak du tar upp där,Jenny, varför gör man så mycket röjningar nu under våren? Det verkar som om man(politkerna, inte alla men många) inte tål att skogen är mörk och snårig. Sånt kan vi tydligen inte ha i en storstadsregion!



Vad det gäller alarna vid Dammtorpssjön så har man tagit bort fler än vad jag såg då, fullständigt obegripligt!

2010-05-07 @ 19:03:09
Postat av: Jo Lind

Kolla gärna min deckare som utspelar sig i området. I den finns t.ex. kapitlet "Döden i Dammtorp" (kapitel 3). Platser som Varggrottan, Ulvsjövi (mellan Ulvsjön och Söderbysjön),Hellasgården, Nacka gamla kyrkogård m.m. finns också med i handlingen.

Det är bara att klicka på länken.

Postat av: dann

Ja vad ska man säga? Inte första gången det händer och sannolikt inte den sista heller. Ibland kan det vara bra med en gallring för att öppna upp kring tex ekar, men den gallring du visar här ser inte övertygande ut, framförallt inte hasselkvasten som står kvar. I kräppplaområdet har man tack och lov inte behandlat hasseln på det sättet än så där har vi hasselticka, krusulota, läderskål mm kvar. Än så länge.

2010-05-28 @ 20:27:38
URL: http://www.danand.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback