Avverkningsanmäld gammelskog

Några fler bilder från forskningsresan. Det här är från en avverkningsanmäld skog där vi hittade en hel drös med rödlistade arter som vedtrappmossa, gräddporing, gammelgranskål, gränsticka, doftskinn, lunglav, kolflarnlav, skrovellav, violettgrå tagellav och dvärgbägarlav! Uppgifterna lämnas vidare till skogsbolag och skogsstyrelsen. Vi får hoppas att den här skogen får stå kvar!



På en sån här låga kan man hitta många roliga arter. Vedtrappmossa finns på nästan varje låga, gräddporingen var inte lika frekvent men hittades på många lågor.

Är det inte en helt underbar gammal låga?

Det var riktigt häftiga skogar vi fann med mycket höga naturvärden. Det finns ännu kvar områden som är så gott som helt opåverkade av skogsbruk även så här långt söderut som i Leksand - Vansbrotrakten. Även om vi har många fina tätortsnära skogar i Stockholmstrakten så når de inte riktigt upp till de här nivåerna! Med några undantag, jag kan ju inte låta bli att tänka på Ryssbergen förstås. Ryssbergen är ett litet mirakel! En liten rest av urskog alldeles utanför Stockholm som fått sköta sig helt själv, där träden får växa, bli gamla, och dö i ett evigt kretslopp och där en liten spillra av biologisk mångfald knuten till gammelskog klamrar sig fast.

Etta annat bevis på att det var riktigt fina skogar vi besökte var lavskrikorna! Lavskrikan hör ju till den gamla hänglavskogen och har blivit allt sällsynare i södra delarna av sitt utbredningsområde. Den klarar sig inte i det moderna skogsbrukets virkesåkrar och har gått tillbaka kraftigt, inte minst i Dalarna. Många av deltagarna på forskningsresan blev förvånade över att vi över huvud taget såg lavskrikor här!
Jag lyckade förstås aldrig få syn på någon lavskrika, däremot hörde jag dem.

En sak som var skönt med de områden vi besökte var tystnaden. Inget trafikbrus i bakgrunden, inga flygplan, bara tystnad och naturens egna ljud.

Fler bilder från forskningsresan kommer, när jag framkallat diafilmerna! Digitalkameran är på service så det blev till att återgå till det analoga! Tur man har kamera i mobilen!


Kommentarer
Postat av: Anders Tranberg

Vackra bilder! Väntar spänt på fler!



Lågan är helt underbar, visar att ett träd som dött och fallit omkull kan bli ett ekosystem i sig med en uppsjö av olika arter som kommer och går i takt med att lågan förmultnar, kommer i kontakt med marken, utsetts för solljus etc.



Hur vore det att ha lavskrikan som symbolmärkning på shysst avverkat virke i norr om dalälven? Med shycsst avverkat virke skulle menas virke som kommer från skog som aldrig kalavverkas (kontinuitesskog/naturskogsbruk) och därmed kan hysa stabila populationer av lavskrika år efter år - det är ju det alla vill ha egentligen. Alla som ser en lavskrika på bild blir genast en vän av denna fågel och därfär bör "Lavskrike-virke" gå att sälja bra.

2010-08-07 @ 18:38:31
Postat av: Ronny

Strålande idé Anders! Lavskrikemärkt ska det vara! Men hur får man skogsbolagen att nappa på det? De har ju bundit sig hårt vid det icke fungerande FSC!

2010-08-11 @ 21:51:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback