Nya fynd i Tollare

Under trädinventeringen i Tollare görs en del nya fynd. I granskogen öster om bruket hittade jag den numera rödlistade grantickan(Phellinus chrysoloma)på en döende gran. Finns ett fynd tidigare i Tollare men inte i detta område. På en död gan med delvis avskalad bark såg jag också tydliga spår efter signalarten vågbandad barkbock(Semanotus unduatus). En långhorning(skalbagge) vars larver lever under barken på döda granar. Skogen här är väldigt fin med rikligt med både torrakor och lågor, mest gran men även en del tall. Lövinslaget är stort också och det finns många gamla björkar och även många björkhögstubbar med mängder av fnösktickor och björktickor. Även "vanliga" tickor är viktiga att ta upp när man inventerar. Träd med tickor utgör alltid viktiga miljöer för många olika arter och är ett naturligt inslag i ostörda skogar. Ett av kriterierna för skyddsvärda träd är ju att de har håligheter och dessa håligheter börjar oftast med att en ticka börjar växa på trädet och bryta ner veden. 


 

Häromdagen var också Tomas Fasth med och vi gick bl.a. igenom den nordvända brant som vetter ned mot den f.d. hästhagen. Hästarna och stallet är borta och på hagarna ska det bli hus är det tänkt. Detta område ingår i detaljplanen för Mellanbergsvägen som vi nyligen överklagade till regeringen. Jag har alltid tyckt att den branten är väldigt fin med alla gamla träd och den rikliga tillgången på död ved gör den ännu mer spännande. Mörk husmossa(Hylocomiastrum umbratum) förekommer rikligt i branten, vet faktiskt inte om någon skog i Nacka där jag sett så mycket av den som just här. Den är en mycket bra signalart som är svårspridd och därför bara hittas i områden där skogen fått stå orörd under lång tid. Den har inte den vanliga husmossans typiska våningar och är dessutom mer gracil och späd samt har en mörkare färg som går mer i grönbrunt. Den är inte ny för detta område men i den östra delen av branten gjorde vi flera nya fynd av signalarter.

På en murken granlåga hittade vi stubbspretmossa(Herzogiella seligeri). En inte så ovanlig art men trevlig ändå! På basen av en björkhögstubbe hittade Tomas gammelgranlav( Lecanactis abietina). Även den en art som vittnar om att skogen stått orörd under lång tid. Även om den hetter gammelgranlav så växer den på flera olika trädsorter. I riktigt fina granskogar kan man se att trädbaserna är ljusgråa, då är det ofta gammelgranlaven man ser. Läs mer om den här.
Sen hittades den i våra trakter ovanliga västlig hakmossa(Rhytidiadelphus loreus) och inte långt ifrån den skoghakmossa(Rhytidiadelphus subpinnatus). Båda är mycket bra signalarter som kräver ostörda miljöer med hög och jämn luftfuktighet. Skogsstyrelsen säger om västlig hakmossa att den" indikerar mer eller mindre intakta skogsekosystem". Inte långt från de två sistnämnda mossorna hittade vi också skriftlav på en hassel. Även den en signalart som kräver hög luftfuktighet. Även den lite ovanligare valktickan såg vi på en död björk, Tomas menade att den också kan betraktas som en signalart. Här har vi alltså en hel drös signalarter, samt den numera rödlistade talltickan också, som alla tydligt indikerar orörd skog. Detta alltså utanför Tollare naturreservat!
Jo, faktiskt! NCC, som vill bygga ca 900 lägenheter i Tollare varav det mesta i orörda skogar, ville inte att branten skulle ingå i reservatet och då blev det förstås så. NCC vill istället gallra i den här branten så att husen som byggs på den gamla hästhagen får lite mer solljus! Nacka kommun har visserligen sagt ifrån om det men så länge inte branten ingår i reservatet så är jag rädd för att vad som helst hända där.

Nordbranten med mossbeklädda block, ser det inte härligt ut?



Från de befintliga husen vid Mellanbergsvägen går en stig upp i skogen och där såg vi den här döda granen. Kan det vara den tretåiga hackspetten som varit framme och skalat bort barken i jakt på långhorningar? Det ser i allafall misstänkt ut. Ekologigruppen har i sin senaste inventering i Tollare uppgett att de sett spår av tretåig hackspett men varken Tomas eller jag har kunnat hitta några tydliga spår av den sällsynta spetten. Men kanske detta kan vara det, det vore fantastiskt om man kunde få bekräftat att den verkligen förekommer i Tollare, det skulle stärka våra argument ytterliggare. Även om jag tycker att det vi hittat hitills borde räcka för att skydda hela Tollare(exklusive bruket och den nu förstörda godtemplarbyn) som naturreservat.


Kommentarer
Postat av: Anders Tranberg

Trevligt med så många fynd! Det artar sig kan man vekligen säga i detta sammanhang. Hängde med på tickorna men inte på mossorna, det är överkurs för mig än så länge. Valkticka finns ganska rikligt i Majroskogen och skriftlav finns där också.



När det gäller den bortskalade barken håller jag med om att chansen finns att det kommer från tretåig hackspett om man sett spår av den tidigare. Expertis bör defintivt tillkallas för att utesluta andra spettar som förmodligen finns i området.

2010-05-19 @ 23:34:36
Postat av: Ronny

Det här med tretåig vet jag inte riktigt hur man ska bedöma. Vi har inte sett några färska ringbarkade träd så den lär inte häcka i Tollare. Möjligen att den har vinterrevir i området, vilket är nog så viktigt.

2010-05-25 @ 22:03:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback