Tosteblåvinge



Så här års är det enkelt att artbestämma blåvingar! Det är nämligen bara en art som flyger så här tidigt och det är tosteblåvingen. Man kan se den i all möjlig slags skogsmark bara det inte är alltför slutna och mörka skogar. Man känner igen den på de många svarta fläckarna på de ljusblå eller blåvita vingundersidorna. Det finns andra blåvingar med svarta fläckar men då är vingundersidorna mer gråbruna samt att de har färre och lite större fläckar. Vingovansidan är hos hannarna mörkblå och hos honorna ljusblå, de senare med en bred svart kant.

Äggen läggs på framförallt brakved men även odon och blåbär. Efter bara fyra dagar kläcks äggen och larvutvecklingen tar sen ca tre veckor. Puppstadiet vara i två veckor. Det här skulle innebära att vi borde se en andra generation tosteblåvingar framåt sensommaren. Men den har vad man kallar för partiell andrageneration. Det betyder att bara en del av de larver som skulle kunna bli fullbildade fjärilar under säsongen verkligen blir det. Så antalet tosteblåvingar i andragenerationen är mycket färre än i första generationen, vissa år har de ingen andrageneration alls i Sverige. 

Tosteblåvingen på bilden fotades i Nackareservatet förra våren.

Kommentarer
Postat av: Jenny

Har inte sett en enda... bara påfågelögon och citronisar, de syns ju på långt avstånd. Och är sjukt vanliga i Sörmland. :) (vad jag märkt)

2010-05-19 @ 11:55:21
Postat av: Ronny

Det är bara att hålla ögonen öppna ordentligt så ser du säkert någon tosteblåvinge också! Men de är små och kan nog lätt förbises.

2010-05-25 @ 21:57:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback