Förstör bävrar sjöar?

Bävrarna i Söderbysjön har varit flitiga. De bygger på hyddan verkar det som, ska det bli en våning till? Har de bygglov för det i så fall? Bävrarna verkar strunta i allt vad lagar och regler heter. Dessutom ökar de tydligen explosionsartat i Nacka också. Enligt artikeln så kan bävrarna tydligen förstöra sjöar, hur framgår dock inte. Kan sjöarna verkligen förstöras om bävrarna fäller träd? Jag kan komma på en massa andra saker som verkligen förstör sjöar, övergödning och exploatering av stränder t.ex. Men bäver? Nja, det verkar något överdrivet.

           


Jag fick ett mail om att man skulle skjuta en bäver i Sågsjön i Nacka för att den varit och gnagt på ett fruktträd på en tomt. Det är klart att sådana problem kan uppstå men är verkligen jakt ett vettigt alternativ? Det kommer såklart en ny bäver dit. Varför inte klä in de träd man vill skydda med hönsnät t.ex?
Nu är det ju så att vi har många lämpliga livsmiljöer för bäver i våra sjöar och för att hålla tillbaka bäverstammen måste det nog skjutas bra många bävrar. Om det nu verkligen är möjligt att begränsa bävern genom jakt. Jo, det klart man kan, man utrotade ju faktiskt bävern på det sättet, men det måste till en omfattande jakt om man ska begränsa stammen antar jag, och vill vi verkligen det? Är det nödvändigt? Och hur mycket ökar den? Jag tycker det verkar som att de flyttar runt lite, försvinner från platser där de varit och etablerar sig på nya platser. Även Nackas viltvårdare verkar ju väldigt osäker på antalet bävrar i Nacka. 

                                
Nyligen avgnagt träd vid Söderbysjön. Bävern skapar massor med livsmiljöer för andra arter genom att fälla träd och skapa nya miljöer i skogslandskapet. En viktig störningsfaktor i den naturliga skogsdynamiken. Under hösten lägger de upp vinterförråd med kvistar och små stammar. Det blir en enahanda barkdiet under vintern för bävrarna. 
De lever i familjegrupper där årsungarna stannar kvar och hjälper till med att uppfostra sina yngre syskon innan de vid två års ålder ger sig av för att hitta egna revir.

             
Fin bävermiljö vid Söderbysjön, Nackareservatet.


Kommentarer
Postat av: Ann Lauge

Bävrar är väldigt viktiga i naturen

2011-12-15 @ 18:36:28
Postat av: Anders Tranberg

Det väl snarare så att bävrar kan skapa sjöar genom att dämma vattendrag. Förstör de vattendrag då? Nej, faktiskt inte. I normala fall ser de till att det finns ett litet flöde med vatten vid sidan av dämmet, här kan fisk ofta vandra upp och på sätt ta sig förbi dämmet.



I Jordbro finns ett vattendrag med full bäveraktivitet. Här kan man se hur de breddat vattendraget så att de är omöjligt att ta sig över! Skapar bävrar barriärer?

2011-12-15 @ 23:19:08
Postat av: Pella

Heja Ronny! Vi reagerade också på artikeln. Här på Ingarö har en granne dragit ner en påle genom en bäverhydda. Det är svårt med förändringar...

Postat av: Ronny

Visst är bävrar nyttiga! Verkar skoj där i Jordbro, det skulle man kolla in vid tillfälle!

Numera betraktas ju en trädridå som en barriär, vad ska man då inte säga om breddade vattendrag...



Ja, Pella, en del har verkligen svårt med förändringar. Och det i en tid då vi verkligen behöver förändring, på alla möjliga plan, om vi ska ha en dräglig värld att leva i...

2011-12-22 @ 23:29:39
Postat av: Anonym

Liknande reaktioner läser man med jämna mellanrum. Mina fördomar säger att det är tjänstemän som är ängsliga och obekanta med naturens föränderliga dynamik.

Ibland som om naturen var någonting som skulle betraktas på avstånd. I böcker och i utsikt från ISO-certifierade grusvägar.

2012-02-16 @ 10:03:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback