Nacka Biologiska Förening i Hjälstaviken

Så var det då dags för NBF:s höstexkursion till Hjälstaviken. Tre deltagare plus exk-ledaren. Vi anlände vid nio-tiden till Hågelbyparkeringen och började gå ned mot fågeltornet. Mulet men uppehåll(några lättare regnskurar under dagen) och varmt, 14 grader! Fågelutbudet var ganska skralt, några steglits flög förbi iallafall. Framme vid tornet kunde vi så börja spana av viken och omgivningarna. Det var ett stort antal tofsvipor på plats(ca 500?) och som vanligt mycket krickor. Enstaka bläsänder, en skedandhona, två stjärtänder, enkelbeckasiner, några kärrsnäppor och storskarv kunde beskådas. Även några sädgäss vara en av rasen rossicus, s.k. tundrasädgås. Mindre och mer kompakt än fabalis-sädgåsen som häckar i skogsregionen.
Tre st salskrakar sågs flyg över viken tillsammans med några storskrakar.
Ett flertal skäggmesar höll till i vassen utanför tornet men de ville inte visa sig några längre stunder.
En av skådarna i tornet upptäckte en dykand långt ut i södra delen av viken. Något större och tyngre än vigg och med en vit fläck ovan näbbasen, (adulta bergänder har betydligt mer vitt vid näbben)en ung bergand med andra ord. Rolig inlandsobs!
En vattenrall upptäcktes också från tornet, den gick i vasskanten NV om fågeltornet.
På tillbakavägen sågs två st honfärgade blå kärrhökar och sång och ängspiplärka hördes sträcka över våra huvuden.
Vi beslöt att gå ut på WWF-spången i södra delen av viken för att kanske få en bättre obs på skäggmes, och sannerligen fick vi det! En hona och hane skäggmes uppehöll sig på spången och visade upp sig riktigt fint på nära håll! Bilder kommer senare...

Skäggmes

I en skogsdunge innan spången fann vi en ståtlig kungschampinjon och en av deltagarna hittade hagvaxskivlingar, troligen scharlakansvaxskivling(Hygrocybe punicea). Den är rödlistad som "missgynnad", hotkategori 4. Alla Hygrocybe är bra indikatorer på ogödslade hag och betesmarker.

NBF:are närmar sig kungschampinjonen

Avlutningsvis kom en havsörn och flög precis ovanför oss på nära håll! En perfekt avslutning på en mycket fin dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback