Årta och hasselticka vid Lämshaga

Gjorde ett sällsynt besök vid Lämshaga på Värmdö, en fågellokal som jag besökte ofta fram till för en sådar 10 år sedan. Då grävdes den fågelrika våtmarken upp och gjordes till en visserligen vacker sjö men mycket av det intressanta fågellivet har försvunnit. Omgivningarna är ändå intressanta och vackra så lokalen är värd att besökas ändå. I sjön låg det sotönor, flera par knipa, ett viggpar, och flera gräsänder. Lasse Hole var med och frågade vad är det där för and med vitt streck på huvudet, då kom en årta simmande ut från ön och lade sig ute på den öppna vattenspegeln. En mycket vacker hane, årtan är kanske vår vackraste simand(ja, stjärtanden är inte så tokig den heller förstås). Årtan är verkligen inte en vanlig and, den vill ha grunda, näringsrika och vegetationsrika sjöar. Den håller sig gärna dold i vegetationen och är ofta svår att få syn på. Vi fick en verklig praktobs då den låg ute på vattnet i kvällssolen! Den ses inte ofta i Lämshaga, på svalan finns den rapporterad från maj 2003 och en gång vardera från 1993 och 1994. 
Väster om sjön finns ett väldigt fint hasselbestånd med gamla och grova hässlen. Signalarten hasselticka förekommer rikligt. Vitsippor, violer och gullvivor blommar under hasselbuketterna. Några grova ekar står också här, kunde inte hitta några "roliga" lavar denna gång men letade inte heller så noga. Öster om hasselbeståndet blir det lite öppnare mark med tall och björk. Här fann vi blommande Adam och Eva, säkert ett 20-tal blommor av denna vackra "skärgårdsorkidé". Det fina hasselbeståndet är inte registrerat som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen men det borde nog vara det, jag tycker att det absolut håller sådan kvalitet. Det måste ha förbisetts då andra områden runt Lämshaga är klassade som nyckelbiotoper. Bl.a. ett område norr om Lämshaga med ek och hassel men som inte kommer upp i samma kvalitet som detta område vad det gäller hasseln åtminstone. Ska göra fler besök har framöver, inte minst för att undersöka trollsländefaunan i området. Lasse berättadeatt han sett en liten gråbrun flickslända vid Ösby träsk utanför Gustavsberg, kan ju bara vara vinterflickslända. Vi såg ingen sån har vid Lämshaga men vinterflicksländan vill ha sjöar med gott om döda växtdelar i och det finns det inte här. Det ser nästan ut som om man har rensat sjön. Vet inte om det kan vara någon särskilt intressant trollsländelokal men det får vi se framöver.


Kommentarer
Postat av: Micki

Hej!



Jag ser att du har en rad bra naturlänkar på din blogg. Kunde du tänka dig att sätta en länk till min sida på bloggens länklista?



http://www.naturplats.com/

2009-01-24 @ 15:58:38
URL: http://www.naturplats.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback