NBF på Svärtskär

I lördags gjorde Nacka Biologiska Förening sin traditionsenliga höstexkursion till ytterskärgården, fast denna gång till Svärtskär istället för Kastö. Svärtskär ligger precis söder om Kastö och är mindre(800x500m) och har mer lövskog som består av framförallt al och björk. Det finns en del äldre tallar som har ganska stor omkrets men de är inte alls lika högvuxna som tallarna på Kastö.

Det blev en fantastisk dag med till en början mycket solsken som senare kom att skymmas av moln, men fram på efermiddgen var himlen nästan klar igen. Blåsten var inte heller besvärande. Tyvärr var det magert med fågel på ön och något sträck syntes inte till. Vi hade däremot en mycket trevlig obs av större korsnäbb vid parkeringen till Stavsnäs hamn. Det var ett 20-tal fåglar som flög runt bland tallarna och det blev verkligen fina obsar i tuben av dessa nästan papegojliknande fåglar. Att det var större korsnäbb kunde man lätt se på den kraftiga näbben och framförallt att den undre näbbhalvan är minst lika tjock som den övre.

Ute på Svärtskär såg vi några flockar av sidensvans, mina första den här hösten. De har ett så härligt läte tycker jag, som små ringande klockspel. Man blir alltid lika förbluffad av hur nästan overkligt vackra de är! I övrigt en del mesar och en havsörn. En måsflock stod ute på ett av skären och hur gärna vi än ville fick vi inte syn på några roliga vadare. Nu höll jag nästan på att glömma den första fågel vi såg när vi "slagit läger" och började spana ut över havet. Det var tre vitmagade sillgrisslor som höll till på ett skär, det är inte så ofta vi ser sillgrissla på Kastö/Svärtskär.

Det är som sagt mycket lövskog på ön och en hel del död eller döende ved också med mycket tickor. I en björkticka hittade Lasse Hole diverse små skalbaggar, varav en var ca 4 mm lång med rött huvud och halssköld och blåsvarta täckvingar. När jag kom hem tittade jag i mina böcker och kom fram till att det var en blåvingad lövsvampbagge(Tetratoma fungorum). En art som tidigare var rödlistad som missgynnad men som plockades bort från den nya rödlistan som kom 2005. Den har påträffats i flera olika slags tickor på lövved men mycket är ännnu okänt om hur den lever. Ett annat roligt fynd var de karakteristiska kläckhålen av jättevampmal(Scardia boletella) i en fnöskticka. Hålen är 5 mm stora och cirkelrunda och man hittar ofta högar av gnagmjöl under tickan som larven kastat ut. Det finns många olika insekter som lever i gamla fnösktickor och man kan hitta kläckhål av olika storlekar men det är bara jättesvampmalen som gör de här stora hålen. Vi hittade också fina gnagspår av björksplintborren som gör väldigt vackra mönster med en modergånga och många larvgångar. Kläckhålen är 2,5 mm stora och sitter ofta i en lång rad tätt efter varandra.

Vi fann en stor sälg som var helt perforerad av olika larvgångar och där hackspettar hade skalat av barken på jakt efter larver. Det fanns många stora larvgångar, kanske efter myskbock(Aromia moschata).

Mossor och tickor studerades också och några försökte fiska men utan någon lycka(utom för fisken).

Det här är bara en del av vad vi hann med under denna härliga höstdag.


Kommentarer
Postat av: Lennart Nilsson

Fan, jag missade att det var denna helg...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback