Det hjälpte inte...

3412 namnunderskrifter hjälpte inte, miljö-och stadsbyggnadsnämnden beslöt i onsdags om ett förkrympt naturreservat i Tollare med flera mycket värdefulla områdan utanför reservatet. Visserligen togs några områden med som inte var med i det förra förslaget, bl.a. Tollareberget, men inte på långa vägar allt det som var med i det första reservatsförslaget. Och även då skulle gränstickan hamna inom exploateringsområdet. Och ändå har nämndens ordförande Cathrine Bergenstråhle(m) mage att påstå att nämnden har tillgodosett våra önskemål! Man blir både ledsen och arg!

Men man får inte ge upp, det är bara att kämpa vidare. De gör bort sig ordentligt som inte lysnar på den stora opinionen, tydligen är byggbolagens vilja viktigare än Nackabornas! Vill man verkligen ha sådana politiker i Nacka?

För att muntra upp er ytterligare kan jag berätta att man vill bygga i själva Ryssbergen också. Det var NVP:s journalist som sa det när jag intervjuades om Ryssbergen i förra veckan. HSB har tydligen sagt att de vill bygga i Ryssbergen och fått medhåll från politiskt håll också. Det sägs nu från kommunen att man ska "pröva lämpligheten" i att exploatera delar av Ryssbergen i anslutning till tunneln. De inventeringar som är gjorda räcker ju mer än väl för att man ska förstå att det inte är lämpligt, för att uttrycka sig milt! Men det här kanske kan vara bra för oss, när man nu mer tydligt visar att det kan bli fråga om ytterligare exploatering av Ryssbergen, något man inte velat kännas vid tidigare. Det borde bli ännu lättare för oss att skapa en opinion mot dessa stolligheter!


Kommentarer
Postat av: William

Vad synd! Ska sjön som det finns smådoppingar och svarthakedoppingar i vara kvar? Eller ska det stå massor med lägenheter runt den?

2008-12-15 @ 16:24:07
Postat av: Margaretha

Ja, så eländigt blev det med beslutet - trots de just inlämnade listorna med 3.412 namn - som krävde mycket mer natur än det som ordföranden (m) "gav tillbaka". Ang. sjön Tollare träsk, så tänker man "smeta ut" 19 villor i skogen mellan sjön och Sockenvägen. Två av dem kommer att mer eller mindre stå i sjöns utloppsdike - vilket man gör allt för att gömma undan i undanglidande ord. Bebyggelsen kommer att under lång sträcka utmed sjön att gå nästan ner till våtmarken. Det gäller att inte ta ett snedsteg på stigen - kanske man kan hålla sig i villastaketen. Lite längre österut säger man sig ha varit mycket generös och släppt en mindre skogsremsa - sådär 40-50 meter. Annan tomtmark, som NCC skryter över att man "skänker" är s.k. tomtmark (från 70 år gamla byggplanen) som ligger mitt under och alltför nära kraftledningsgatan - och därmed är omöjliga att bebygga. Detaljplan Tollare träskväg är en helt vansinnig konstruktion. Att skogen sedan minst 1940-talet använts för orientering av bl.a. Björknässkolan tar man heller ingen hänsyn till. Liksom inte till att den har mycket höga naturvärden enligt naturvärdesutredningen - man bryter mot FN-konventionen om biologisk mängfald (kan läsas i miljöredovisningen). Strandskydd borde råda runt hela sjön och ner till Sockenvägen. men eftersom byggplanen är så gammal, fanns då inte lagen om strandskydd - en lucka i lagen utnyggnas, kan man säga. Dock är allt detta inte av intresse för de beslutande majoritetspolitikerna.

På Williams fråga kan man alltså svara: Ja, det kommer att stå hus på hela södra stranden av sjön - mer eller mindre nära. Och både små och stora fåglar i skogen kan hälsa hem. Såväl vanliga som mer ovanliga arter - en del omfattas av EU-s fågeldirektiv. Själva sjön ska vara kvar.



Besviken närboende och namnlistekampanjare.

2008-12-15 @ 20:21:53
Postat av: Lennart Nilsson

Ja, man blir helt skogstokig! Inte ett träd är kvar snart i den här kommunen. Vad gör man?

Postat av: Anders Tranberg

Håller med, skosgtokig blir man. Att påtala Länstyslens direktiv om naturreservat som fastslagits i rapporten (2003:20) "Aldrig långt till naturen" kan man ju alltid pröva. Kan tillägga att Stockholm just nu inte är ett dugg bättre än Nacka när det gäller skydd.

2008-12-16 @ 23:59:13
Postat av: NatureFootstep

så synd :( Vi behöver ju massor av sådana områden.

2008-12-17 @ 12:17:16
URL: http://metrobloggen.se/NFbutterfly

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback