Mer om Tollare

Har inte skrivit så mycket här på sistone av flera orsaker. Bl.a. p.g.a. datorhaveri! Vilket är synd för jag har en himla många fina naturupplevelser och intressanta fynd att skriva om! Jag får återkomma till det.
Lägger upp våra synpunkter på de två detaljplaner i Tollareområdet i Nacka som hotas av exploatering.
Önskar rolig läsning!


Synpunkter på utställd Detaljplan för del av Tollare, fastigheten Tollare 1:17 m.fl., Mellanbergsvägen - delplan 1 b, i Boo, Nacka kommun.

Nacka Naturskyddsförening har i februari 2008 inkommit med ett yttrande över detaljplan för Mellanbergsvägen - delplan 1 b. Vi var då mycket kritiska mot den föreslagna detaljplanen då den inte på något vis tog hänsyn till de höga naturvärden i området och det förestående naturreservatet. Även många av remissinstanserna var djupt kritiska till detaljplanen av samma skäl.

V kan tyvärr konstatera att den starka kritiken från Naturskyddsföreningen m.fl. inte har haft någon påverkan på utställningsförslaget. Visst finns det några marginella förändringar men helheten är ändå densamma. Vi finner det därför nödvändigt att upprepa vår kritik.

Planförslaget innebär kraftiga ingrepp i de mycket värdefulla ekmiljöerna, vilka redan naggats i kanten då skolan byggdes och värdefulla gammelträd avverkades år 2006. Vi instämmer till fullo i miljöredovisningens slutsats att "viss skada kan uppstå på hotade arter då bryn och enstaka träd tas bort." Vi vill också påpeka att den rödlistade blektickan(NT, missgynnad) förekommer på flera ekar i planområdet men inte nämns i miljöredovisningen trots att den är med i naturreservatsutredningen.

Den vackra ekbacken och hagmarkerna utgör en ovärdelig resurs som närnaturområde som om planförslaget genomförs till stora delar kommer att reduceras till parkmark utan de upplevelsevärden som de flesta söker efter i naturen. Det finns nu mycket forskning som visar på sambandet mellan välbefinnande, både fysiskt och psykiskt, och naturvistelser. Men då får inte grönområdena byggas sönder och bli till tätortsparker som i det aktuella utsällningsförslaget!

Den i utställningsförslaget inritade återvinningsstationen vid Apollostigen förvånar och förbryllar oss. Hur har man tänkt här? I ett område som i naturreservatsutredningen bedöms kom naturvärde klass 1, vilket betyder minst nyckelbiotopsklass, ska alltså en återvinningsstation placeras som ska serva hela Tollareområdet. De framtida invånarna i bruksområdet ska alltså ta bilen upp till återvinningsstationen, något annat kan man inte vänta sig. En återvinningsstation bör självklart placeras i bruksområdet där de flesta bostäderna kommer att finnas. Det av skogsstyrelsen nyckelbiotopsklassade området där återvinningsstationen föreslås placeras är en viktig länk mellan norra och södra Tollareskogen och vi finner det helt oacceptabelt att placera återvinningsstationen där.

Vi saknar en analys av hur den föreslagna exploateringen påverkar natur- och rekreationsvärden i det framtida naturreservatet. Vår uppfattning är att den fragmentisering och uppsplittring av naturområdet som blir resultatet av den föreslagna exploateringen mycket negativt påverkar natur- och rekreationsvärden i Tollareområdet som helhet.

Som vi påpekat tidigare så bör man först utreda hur syftet med naturreservatet kan säkerställas, bl.a genom att tidigt fastställa naturreservatets geografiska gränser. De utsända handlingarna gör det inte möjligt att få en helhetsbild över hur det påverkar natur, rekreations och upplevelsevärden i det framtida naturreservatet.


Synpunkter på utställd Detaljplan för del av Tollare, fastigheten Tollare 1:160 m.fl., Tollare träskväg - delplan 1 a, i Boo, Nacka kommun.

Nacka Naturskyddsförening har i december 2007 inkommit med ett yttrande över detaljplan för Tollare träskväg - delplan 1 a. Vi var då mycket kritiska mot den föreslagna detaljplanen då den inte på något vis tog hänsyn till de höga naturvärden i området och det förestående naturreservatet. Även många av remissinstanserna var djupt kritiska till detaljplanen av samma skäl.

V kan tyvärr konstatera att den starka kritiken från Naturskyddsföreningen m.fl. inte har haft någon påverkan på utställningsförslaget. Vi finner det därför nödvändigt att upprepa vår kritik.

Naturvärden

Planförslaget innebär kraftiga ingrepp i mycket värdefulla naturmiljöer med flera signalarter som indikerar höga naturvärden och en art, glansbaggen Ipidia binotata, som är rödlistad som sårbar. Vi delar den bedömning som görs i miljöredovisningen att planförslaget strider mot FN:s konvention om biologisk mångfald.

Den naturvärdesinventering som ligger till grund för det kommande naturreservatet gjordes mellan nov. 2007 och mars 2008, vilket av naturliga skäl innebär att häckande fåglar, blomväxter och svampar inte inventerats ordentligt.

Det av detaljplanen berörda området bedöms i ovanstående utredning ha naturvärdesklass 2, nära nyckelbiotopskvalitet. Området är mycket fågelrikt och här kan man njuta av fågelsång på vårarna. Den rödlistade(NT, missgynnad) mindre hackspetten förekommer här liksom sin betydligt större släkting spillkråkan(Natura 2000-art).

Området är mycket myggrikt, tack vare våtmarkerna närmast Tollare träsk, vilket är ett av skälen till den rika fågelfaunan. Däremot lär myggrikedomen inte uppskattas av de framtida invånarna i de föreslagna husen närmast träsket! Har man tänkt på detta vid planeringen? Risk finns att det kommer krav om åtgärder mot myggrikedomen. Även om det inte tillåts så kan man inte utesluta en risk för att området "saneras" olovligen. Låt istället detta område, med den kanske rikaste fågelsången i hela Tollare, förbli orörd till glädje för både fåglar och människor som vill uppleva fågelsång i en vacker och orörd skogsmiljö.

Vi vill också påpeka att i Tollare träsk häckar, eller gör häckningsförsök, den rödlistade(VU, sårbar) svarthakedoppingen tillsammans med en rad andra våtmarksfåglar som smådopping, rörhöna, rörsångare och sävsparv. Naturvärdesinventeringen har inte omfattat själva träsket och dess stränder, vilket är en stor brist och för oss fullständigt obegripligt.

Rekreationsvärden

Delar av det aktuella området bedöms vara av lokalt intresse för det rörliga friluftslivet och ingår i en(av totalt tre i hela Tollare) värdekärnor för rekreation. Så här står det i miljöredovisningen:

"Goda möjligheter till friluftsliv finns i direkt anslutning till planområdet. Enligt underlag framtaget i arbetet med remissförslag naturreservat Tollare är delar av planområdet av lokalt intresse för det rörliga friluftslivet särskilt med beaktande av upplevelsevärdet "rofylld natur" -

enligt den klassning som använts i utredningen". Hur "rofylld" blir naturen efter den föreslagna exploateringen? Här saknar vi en djupare analys. För oss är det uppenbart att rekreationsvärdena påverkas mycket negativt av den föreslagna planen.

Strandskydd

Vi ifrågasätter starkt det borttagna strandskyddet! Att hänvisa till en 70 år gammal plan för detta är anmärkningsvärt och det var knappast tanken med lagstiftningen. En byggplan som dessutom är helt förändrad. Vi anser att det är ett mycket omodernt sätt att förhålla sig till strandskyddet. Frågan borde prövas rättsligt. Kommunen har planmonopol, använd det!

Avslutningsvis vill vi framföra att vi saknar en analys av hur den föreslagna exploateringen påverkar natur- och rekreationsvärden i det framtida naturreservatet. Vår uppfattning är att den fragmentisering och uppsplittring av naturområdet som blir resultatet av den föreslagna exploateringen mycket negativt påverkar natur- och rekreationsvärden i Tollareområdet som helhet.

Som vi påpekat tidigare så bör man först utreda hur syftet med naturreservatet kan säkerställas, bl.a genom att tidigt fastställa naturreservatets geografiska gränser. De utsända handlingarna gör det inte möjligt att få en helhetsbild över hur det påverkar natur, rekreations och upplevelsevärden i det framtida naturreservatet.


För Nacka Naturskyddsförening



Ronny Fors, vice ordf.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback