Ädelguldbagge i Tollare!

Javisst, denna fina, rödlistade, skalbagge förekommer alltså i Tollares hotade ekhagar och ängsmarker! Det var igår som upptäckten gjordes. Det var Lasse Hole som upptäckte den vackra skalbaggen sittande på blommande fläder i sydöstra kanten på Tollareängen, alldeles intill några gammelekar. Vi var ute just i syfte att försöka hitta rödlistade eller andra naturvårdsintressanta arter i Tollare. Även om de höga naturvärden i Tollare nu borde vara uppenbara för alla så skadar det inte med ännu fler rödlistade arter förstås. Helst vill vi hitta de i det område som omfattas av detaljplanen för Tollare träskväg. Vi kommer att överklaga den detaljplanen förresten, det ska bli mycket spännande att se vad som händer med det framöver.

Ädelguldbaggen är rödlistad som "missgynnad, hotkategori 4. I artdatabankens faktablad kan man läsa följande:

"Larven lever i svart mulm inuti stammar och grövre grenar, vanligen av levande lövträd. I Sverige utvecklas arten troligen framför allt i ek, men är även funnen i bok och lind. Arten verkar föredra solexponerade träd. De fullbildade skalbaggarna flyger varma sommardagar och besöker blommor, bl.a. hagtorn, fläder och älggräs."
Om ädelguldbaggens status och hot sägs det följande: "Arten hotas genom att antalet lämpliga bestånd med grova och ihåliga ädellövträd minskar. På många lokaler med arten håller det på att växa igen så att utvecklingsträden beskuggas och blir mindre lämpliga och på längre sikt dör. Ett annat långsiktigt problem är ett generationsglapp i vissa trädbestånd som i framtiden kan leda till brist på lämpligt substrat."
Och under rubriken åtgärder står följande: "Gamla bestånd med ädellövträd, liksom hålträd i parker och alléer bör lämnas kvar. Likaså bör grova lövträd i gamla naturbetesmarker friställas så att deras liv förlängs."

Att bygga en massa hus runt de gamla ekarna(detaljplan för Mellanbergsvägen) verkar inte som någon bra idé med andra ord! Det är nog inte så lyckat att exploatera Tollareängen heller. Tar man bort de blomsterrika markerna i anslutning till ekarna så tar man bort maten(pollen,nektar) för skalbaggarna och andra insekter! Ekarna blir då bara prydnadsträd utan någon funktion för den biologiska mångfalden. I och med att ädelguldbaggen behöver både gamla ekar med håligheter och mulm samt ängar och bryn med blommor och blommande buskar så är det en mycket bra indikatorart på värdefulla naturområden. Den är också föreslagen som indikatorart för ängs- och betesmarker i en
rapport från jordbruksverket.

Bilder på ädelguldbaggen och mer om vad vi fann kommer inom kort!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback