Remissvar angående förslag till detaljplan för Kvarnholmen, etapp 2

Nacka Naturskyddsförening är positivt till att gammal industrimark används till bostadsbebyggelse och att i stort sett ingen naturmark tas i anspråk. Självklart är det viktigt att hänsyn tas till de riksintressen som gäller inom området. Vi har dock några synpunkter som vi vill framföra.

Minska parkeringstalen.

Vi har enormt stora utmaningar framför oss för att undvika en skenande klimatförändring. Utsläppen av koldioxid och andra klimatpåverkande ämnen måste minska med 90% till 2050 för att undvika en temperaturhöjning på två grader. Den fysiska planeringen är en avgörande komponent för ett framgångsrikt klimatarbete. Samhället  måste planeras för kraftigt minskade utsläpp och minskad biltrafik. Det finns inget bränsle som snabbt kan ersätta den fossila olja bilarna drivs med idag. Biltrafiken är också oerhört utrymmeskrävande, stora markarealer asfalteras och naturområden hotas av en ständigt ökande biltrafik. Hur vi planerar samhället idag påverkar framtidens miljö och klimat. Därför bör parkeringstalen sänkas. Istället ska förstås kollektivtrafik, och då i första hand spårtafik, byggas ut samt att områden planeras så att det finns bra närservice så att transporterna minimeras. Självklart ska gång och cykeltrafik underlättas.


Redovisa klimatpåverkan av byggförslaget.

I miljöredovisningen finns ett avsnitt som heter klimatpåverkan. Man skulle kunna tro att det handlar om hur byggförslaget påverkar klimatet, sådana redovisningar borde vara en självklarhet inför alla detaljplaner. Men det står inte ett ord om det utan det handlar enbart om hur klimatet påverkar Kvarnholmen. Visst ska sådant också redovisas men hur utsläppen av klimatpåverkade ämnen påverkas av den föreslagna exploateringen borde rimligen finnas med. Istället för att bara skriva att "Utformning av bebyggelse på kajplanet ska ta hänsyn till stigande havsnivåer" borde det finnas en analys av hur planen skulle kunna utformas för att minska biltrafiken och utsläppen av klimatpåverkande ämnen så att vi inte behöver uppleva alltför kraftiga havsnivåhöjningar!


Bygg energisnålt

Vid all ny bebyggelse bör anser vi att Nacka kommun skall ställa krav på nya byggnader och service. Det är rimligt att sätta ett tak för ny bebyggelse angående hur mycket energi som får förbrukas och hur mycket klimatpåverkande ämnen den får bidra med per år. Detta bör inkludera de transporter bebyggelsen genererar.


Naturskyddsföreningen i Nacka genom

Ronny Fors

2009-05-25


Kommentarer
Postat av: Lennart Nilsson

Jättebra svar!

Postat av: Anders Tranberg

Håller med, mycket bra svar! Det är märkligt att man inte tagit med klimatreducerande åtgärder samtidigt som man tar fram åtgärder för att möta klimathotet. Det här med att börja bygga högre och högre skorsstenar kommer tydligen tillbaks fast i en annan form...

2009-05-28 @ 18:05:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback