Nödvändig vargjakt?

Ja, den var tydligen "nödvändig" enligt Olof Liberg, forskare och koordinator för Skandulv! Vi har lite drygt 200 djur och då är det tydligen nödvändigt med jakt. Varför det då undrar man? Jo, för att "naturen kan inte reglera beståndet själv". Jaså! Det är väl självklart att naturen kan reglera beståndet. Eller skulle de svenska skogarna snart svämma över av varg? Märkligt påstående från en ekolog! Han kanske har lärt sig av kungen, två blir sju och sen exploderar det! Hans Majestät är nog en duktig ekolog och populationsbiolog!
 
Man får hoppas att Liberg är felciterad, man vet ju hur det kan vara med tidningarna, men när man läser artikeln och chatten så verkar det inte så. Han verkar på fullt allvar mena att vargjakten var nödvändig. Det skulle tydligen vara katastrof att släppa vargstammen helt fri. Är det 280 vargar som skulle vara katastrof, eller redan vid 260? Om vi hade en ordentlig vargstam på ett par tusen djur så skulle vi självklart kunna ha licensjakt på varg! Men vi är inte ens i närheten av en livskraftig vargstam så att vargjakt i dagsläget skulle vara nödvändigt är fullständigt obegripligt. Det finns fler som reagerat på de märkliga påståendana från Liberg.

Det verkar finnas lite olika uppfattningar om hur många vargar som behövs för att stammen ska vara livskraftg men omkring 1000 djur behövs nog. Det är vad Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala Universitet säger i en intressant intervju.

"Ur en vetenskaplig synvinkel så är dagens 200 djur alldeles för litet för att man ska ha en långsiktigt hållbar livskraftig vargstam. Så alla åtgärder som reducerar antalet djur kommer att inverka negativt på vargstammen." Han säger också att de viktigaste åtgärderna för att minska inavlen hos vargarna är att "låta stammen växa så snabbt som möjligt så att den kommer upp i antal och 2. Se till att det kommer till nytt blod på ett eller annat sätt". Och eftersom den svenska vargstammen härstammar från endast tre individer och den genetiska variationen är så låg så är nog även 1000 vargar i underkant.


Så var det med miljöminister Carlgrens främsta argument, det var ju för att minska inavlen jakten behövdes, vi skulle få en friskare vargstam om vi sköt 27 vargar. Ett argument som uppenbarligen inte har något stöd i vetenskapen. Vilket också Fredrik Widemo på Svenska Jägareförbundet(faktiskt) säger i ett blogginlägg.

Han skriver bl.a. att "jakten är inte tänkt att minska inaveln, utan att skapa de nödvändiga förutsättningarna för de åtgärder som gör det. Det handlar helt om acceptans bland människor som bor och verkar där vargarna finns. Det är länge sedan man inom rovdjursförvaltningen kom till insikten att nyckeln till framgång är människorna och deras attityder."


Man kan ha olika åsikter om vargjakten verkligen ökar acceptansen eller inte men det är i alla fall ett ärligt
argument.

Man skulle ju möjligen kunna acceptera en vargjakt i dagsläget om det fanns konkreta planer på utsättning av djur från Finland/Ryssland men de lyser med sin frånvaro. Undrar om Jägarförbundet och de andra vargjaktförespråkarna kommer att stå på barrikaderna när det gäller inplantering av varg? Jag tvivlar!


Är det inte konstigt att man inte avblåser vargjakten nu, man har ju skjutit 27 vargar som det var sagt? Man får hoppas att vargarna i Örebro län(de få som är kvar)håller sig undan tills jakttiden har gått ut! De kan ju vandra in i Värmlands län så är de fredade. Är det inte märkligt, förresten, att man har tilldelat varje län ett visst antal djur att skjuta? Rör sig inte vargarna över länsgränserna? Eller meddelar de respektive länsstyrelse om var de befinner sig kanske?

 


Kommentarer
Postat av: Anders Tranberg

Har inte hört någon som frågat sig vad som händer om Carlgrens filosofi tillämpas på andra arter än varg?, det finns fler akut hotade arter att panga på som har taskig eller oklar genetisk status. Skjut bort drygt 10 % så ska ni nog se att arten repar sig kan bli en framtida tongång, om man ska tro Carlgrens filosofi.



Det är glädjande att någon i Svenska Jägarförbundet säger det egentliga syftet med vargjakten och får Carlgren att ännu en gång framstå som ytterst oseriös. Jag utgår ifrån att Carlgren står för det han säger för annars borde han avgå som miljöminister, likt försvarminstern Mikeal Odelberg.

2010-01-09 @ 13:59:51
Postat av: Jo Lind

Ser att du skriver en del om Hellasgården och Nackareservatet. Jag har skrivit en deckare som utspelar sig i området. Platser som Hellasgården,källan i Tenntorp. Varggrottan, kultplatsen mellan Ulvsjön och Söderbysjön mm är med i handlingen. Ett nytt kapitel läggs ut på webben varje vecka. Idag: Döden i Dammtorp. Det du!

Postat av: Ronny

Döden i Dammtorp, måste man ju läsa!



Någon kultplats mellan Söderbysjön och Ulvsjön känner jag inte till faktiskt, intressant!

2010-01-19 @ 16:44:29
Postat av: Ronny

Undrar hur det är med vitryggens genetiska status? Det är nog bäst att skjuta av en 10-15 procent! För säkerhets skull.

2010-01-19 @ 18:09:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback