15000 nya träd i Stockholm?

Men hur många försvinner samtidigt?

De flesta kanske redan har sett det
här men jag upptäcktde det nyligen. Kristina Alvendal, moderat stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, har visst fått en grön uppenbarelse och kommit på att träd och grönska är bra i staden! Behovet av grönområden ökar med ett växande Stockholm säger hon. Jag hade verkligen inte väntat mig något sådant från henne och M i Stockholm! Man vill införa en trädnorm med ett nyplanterat träd per nybyggd lägenhet! Ja, varför inte, men vore det inte bättre att i första hand behålla de träd som redan finns här? På det sätt som Stockholm planeras nu kan knappast ett träd per ny lägenhet inte på långa vägar kompensera för de träd som kommer att försvinna.

Det här ska tydligen vara del av en grön stadsbyggnadsstrategi som innebär att avståndet till parker inte ska öka, små pocketparker ska inrättas, nya grönområden ska anläggas i nya stadsutvecklingsområden och skötselprogrammet för Stockholms parker ska uppdateras. Det låter väl bra men hur seriöst detta är kan man förstås fråga sig.
Förra året kunde man läsa om hur träden i Stockholm förtvinar och dör för att det inte finns resurser! I ett perspektiv där 10 000 träd riskerar att dö p.g.a. resursbrist så är det inte särskilt imponerande att plantera 15000 nya. Och det är dessutom en väldig skillnad  på redan befintliga gamla träd och nyplanterade. Både när det gäller trädens funktion för den biologiska mångfalden och upplevelsevärdet av träden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback