Dansflugor



De här lustiga flugorna kan man se svärma nu. Det är faktiskt en fluga även om det vid första anblicken ser ut som en mygga! Men det är ingen blodsugare det här. Däremot suger den ut andra insekter med sugsnabeln och även nektar från blommor. Det är alltså en dansfluga, familjen empididae inom ordningen diptera, tvåvingar. Det lilla huvudet med en tydlig liten hals är typiskt för dansflugorna. Nu under försommaren kan man se dem svärma, ofta över vatten men inte alltid. Den på bilden fotades vid en av grusvägarna i Nackareservatet förra våren. Det var ett litet moln av små insekter som svärmade och jag kunde förstås inte låta bli att titta närmare på dem.
Det är honorna som dansar och hanar som vill para sig måste flyga in i svärmen med de dansande honorna. För att locka till sig en hona så måste han ha en gåva i form av en infångad insekt med sig. Hos vissa arter spinner hanen till och med in sitt byte i spinntråd först och överlämnar ett litet paket! Runt de här svärmarna ser man parande dansflugepar som det här:
                                               

Hanen håller sig fast med det främre benparet, de övriga fyra benen håller han om honan medan hon i sin tur håller om det överlämnade bytet.





Kommentarer
Postat av: Anders Tranberg

Det är nog dansflugor man får i munnen och ansiktet när man cyklar igenom dessa "moln" ner till strandängarna på Öland på kvällningen. Ska tänka på deras dansflugor på nytt sätt nästa gång och kasnke ta en närmare titt när de inte sticks...

2010-05-26 @ 23:55:20
Postat av: Staffan Kyrk

Intressant! Såg några sådana för ett tag sedan men tog aldrig reda på vad det var för typ av flugor, så nu har jag lärt mig det.

// Staffan


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback