Rektor löper amok i Tollare!

I söndags hade vi moss- och lavexkursion(Naturskyddsföreningen i Nacka och Boo Miljö- och Naturvänner). På väg till Tollare folkhögskolas fina park så såg vi, till vår stora bestörtning, detta timmerupplag.


Vad har hänt undrade vi, vem har gjort detta och varför?


Calle från Stockholmskretsen räknar årsringar på denna grova ask. Runt 150 år fick den bli innan nån kom på idén att såga ner den!Som ni ser så är det många grova träd som fällts. Mest ask, lind och ek.
Så här ser det ut i Tollares park numera. Man har alltså fällt en mängd träd i den vackra parken och många som sagt gamla och grova!Här är stubben till den 150-åriga asken.

Här var det en lindallé!  Alléer omfattas av ett generellt biotopskydd så man måste ha tillstånd från länsstyrelsen om man ska fälla eller beskära något träd i en allé. Lindarna var dessutom hamlade. 

I slänten ner mot Skurusundet har flera ekar fällts. Men aspar och björkar har man sparat! Vilket naturvårdtänk de har haft!Här en av ekarna som tydligen utgjorde något slags problem! Som ni ser på bilderna så är alla träd kärnfriska så det är inte fråga om några "farliga" träd som när som helst skulle kunna falla.

Det visade sig vara Tollare folkhögskolas nytillträdda rektor som ligger bakom detta illdåd! Anledning ska vara att man vill ha mer ljus i parken och bättre sjöutsikt. Men att fälla så fina träd i dennna gamla kulturmiljö är inget annat än fullständig galenskap! Det värsta är att de kommer undan med det också. Det är skolans mark och deras träd och de för göra så här. Det man kan klämma åt dem på är lindallén eftersom den är biotopskyddad.

Det är fullständigt obegripligt att man kan göra så här. Tollare folkhögskla brukar ju alltid tala om sin fina miljö med den gamla parken och de vackra träden. Som gammal Tollareelev så är det extra sorgligt att se förödelsen.
De har gjort allt själva utan att konsultera någon expertis alls för att det "hade vi inte råd med".

Nacka kommun har uppmärksamamt detta efter tips och de kommer att anmäla detta, jag blev tillfrågad att ta en titt på träden igen och se om det finns några ovanliga arter på dem. Ska göra det så fort jag kan så att de inte hinner undanröja bevisen. Återkommer snart om detta.

Nog blir sjöutsikten från folkhögskolan bättre nu!Här sörjer vi ännu en fälld ek.


Kommentarer
Postat av: Åsa

Skandalöst. Att människor inte är smartare än så.

Hoppas att du kan få rektorn att inse vilken idiotisk handling har är ansvarig för.

Att såga ner 150 år gamla ekar på det sättet!!! När jag nyligen läst att det är först efter 100 år som ekarna når sin fulla potential.

Trist och ledsamt.

2010-11-20 @ 09:41:09
Postat av: Camilla

Galet! Vilket kortsiktigt tänkande att fälla så gamla träd, för att få bättre sjöutsikt! Det är verkligen inte naturvård, precis.

2010-11-20 @ 15:16:56
Postat av: Ronny

Ekarna spom fälldes var i snitt kring 150-200 år uppskattningsvis och de var på väg in i den ålder då de gör som mest nytta för den biologiska mångfalden.

Helt ofattbart att en rektor, som man förväntar sig ha nån slags utbildning och kunskap om världen, kan göra på detta sätt!

Vi ska nog erbjuda rektorn och skolan en snabbkurs i hållbar utveckling. den gamla eleven får komma dit och lära upp dem!

2010-11-20 @ 23:51:34
Postat av: Elev på Tollare

Bra!

Det är många på skolan som har reagerat och inte fått ordentliga svar på varför träden fälls.

2010-11-23 @ 11:07:19
Postat av: Fredde Forsmark

Vilken djävla skövling! Vi lever sannerligen i exploateringens och naturförstörelsens tidevarv...sorgligt.

2010-11-27 @ 12:59:33
Postat av: Daniel

Blir så ledsen av att se detta tårar :(

Ännu ett bevis på hur långt människor ofta är från medvetenheten om vår kära planet och hur otroligt sammankopplade vi är med den på fler plan än vad "det moderna mindet" (som jag väljer att kalla det) verkar förstå.

Dessa gamla furstar, träden, vilka historier de bar på. Att någon kan få för sig att göra så här är tyvärr inte obegripligt när man väx upp i denna delen av världen, men smärtan som uppstår i mig när jag ser det är... ... näst intill outhärdlig.... Jag fäller en tår samtidigt som jag gläds åt att naturens kraft fortfarande lever på denna planet...Förhoppningsvis kommer vi kollektivt vakna ur den här galna drömmen innan det är för sent och vi förstört hela biosfären....

~KärLek~

2010-11-27 @ 16:06:48
Postat av: Sebastian Kirppu

Ja, vad ska man säga? Det är fantastiskt att vi i det så kallade mest civiliserade och välutvecklade tidevarvet i människans historia håller på med sådant här. Det är ynkligt!2010-11-27 @ 23:48:11
Postat av: Fältbiologikursen på Ingesunds Folkhögskola

Vi tycker att rektorn bör komma till oss och lära sig om skog och nyckelbiotoper. Just nu läser vi om skogen och hur viktig den är för väldigt många växt- och djurarter. Vi är väldigt upprörda över vad vi fått se på dessa hemska bilder!

Vi hoppas att den personen som tagit beslutet om detta har nu lärt sig en mycket viktig läxa och sprider den vidare så att detta ALDRIG upprepas.

Mvh lärare och elever på Fältbiologi & Naturvårdskursen på Ingesunds Folkhögskola i Arvika.

2010-11-30 @ 10:01:47
Postat av: Anonym

Trist. Har ni följt upp vad anledningen till detta är?

Det är ju många askar dom dör nu på grund av askskottssjukan. Vilket möjligen kunnat vara en anledning.

2010-11-30 @ 16:23:57
Postat av: Olle Godenius

Skamligt. Jag tror ändå inte att rektorn äger marken bara för att han är rektor. Om han nu sitter i styrelsen för Tollare folkhögskola bör denna förklara sej. Men det förändrar inte faktum. Polisanmäl tilltaget, den som är berörd!

2010-11-30 @ 16:39:11
Postat av: vigge

Allén var genomrutten, därför den togs ner. Och gällande resten tycker jag som ni, supertråkigt!

2010-11-30 @ 21:53:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback