Miljöhuvudstadens hyggen.

Stockholmskretsens nystartade skogsgrupp har genomfört två exkursioner i Hemfosaskogarna och undersökt vad Stockholms stad egentligen gör med sina skogar. Trots att Stockholm sålt av mycket av sitt marikinnehav utanför kommungränsen så har man fortfarande ca 5500 hektar skogsmark i sin ägo. Förra året togs en ny strategi för stadens markinnehav utanför kommungränsen som innebär att man har högre avkastningskrav än tidigare. Skogen ska alltså ge mer pengar till staden. Samtidigt ska man öka andelen gammal skog och öka naturvärdena i skogen. Frågan är om detta går ihop? Det låter lite för bra för att vara sant kan man tycka.

Skogsgruppen startades för att just undersöka vad som händer i stadens skogar och vi har fokuserat på Hemfosaskogen som ligger ungefär halvvägs mellan Stockholm och Nynäshamn. Här äger staden rätt stora sammanhängade skogar. Staden har lämnat in ett antal avverkningsanmälningar i området runt Träsksjön och det är där vi har tittat nämare på skogen och även de hyggen som finns där sedan tidigare. Jag tänker i detta inlägg visa en del bilder från de hyggen vi besökte.

    
Ja, så här ser det alltså ut när Europas miljöhuvudstad bedriver skogsbruk. Även om hyggena inte är i "norrlandsklass"(alltså helt överjävligt enormt stora) så är de ju inte små heller tycker jag. Och hur är det med hänsynen? Visst lämnas det en del frötallar och några högstubbar och det ser säkert bättre ut än på många andra håll i landet, men ändå, ska Stockholms stad bedriva skogsbruk på det här sättet? Ska Stockholm, Capital of Scandinvavia, En stad i världsklass, och vad de nu hittar på för fåniga slogans, dessutom Europas miljöhuvudstad 2010, ägna sig åt detta? 

               
Stadens skogsbruk är självklart FSC-certifierat. Och vi vet ju vad det betyder, i stort sett ingenting!

Naturskyddsföreningen har motsatt sig stadens utförsäljningar av sina lantegendomar och ville att man skulle föra över egendomarna till en stiftelse som skulle förvalta områdena utifrån friluftslivets och naturvårdens intressen.

                          
Här har man huggit längs med en bäck och bara sparat några enstaka träd. Detta kan väl inte vara förenligt med den generella hänsynen man ska ta och än mindre med FSC-standarden? Bilden till höger visar bäcken några hundra meter nerströms då det faktiskt är skog kvar längs med bäckfåran. Det sparade partiet är registrerat som nyckelbiotop av skogsstyrelsen. Men man har huggit precis ända fram till nyckelbiotopen. Detta måste väl ändå vara ett rejält övertramp?

Vi kommer att göra fler besök i områdena kring Hemfosa och det blir någon slags rapport om vad vi hittar och hur vi ser på stadens skogsbruk. Jag kommer också skriva mer om vad vi hittat i skogarna och hur de ser ut i övrigt, de som inte ännu blivit hyggen. 


Kommentarer
Postat av: Sofia L

SKANDAL!!! Jag kan tipsa om att göra en FSC-anmälan.Lycka till med ert viktiga skogsarbete!

Postat av: Ronny

Det kommer att FSC-anmälas!

2011-07-08 @ 21:09:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback