Några dagar på Öland.

Var några dagar på Öland i förra veckan. Lyckades med bedriften att missa precis alla rariteter som höll till på södra Öland under de dagarna. Det värsta var att missa provencesångaren i Ottenbylund trots att man var på rätt plats vid rätt tid! Nåja, rariteter är ju inte allt, det finns mycket skoj att se ändå på Öland. 

                          

En av tofsviporna vid fyrvägen i Ottenby. 

                         
Brushanar rastade lite överallt, här är en fin vitkragad som höll till vid pölen på södra udden.  

                         
På samma lokal fanns också denna grönbena.

                 
Vad vore Öland utan korna? Alltid lika nyfikna och trevliga. Ölands viktigaste naturvårdsarbetare utan vilka det Öländska landskapet skulle växa igen!

                                    
Vitkindade gäss sträckar över Gammalsbyören. Det var andra dagen på Ölandsvistelsen som sträcket kom igång på allvar. Plötsligt så kom de i tusental i sina typiska lite oordnade flockar. Det började på kvällen och fortsatte hela natten. Man kunde höra kacklandet från flockarna när det blivit mörkt. De vitkindade gäss som passerar här har oftast övervintrat i Holland och har Novaja Zemlja som mål. Det gäller att hinna upp i tid för att hinna med häckningen då de inet har så många veckor på sig innan den arktiska hösten kommer. De kan flyga hela sträckan i ett enda svep utan att rasta.

   
Några bilder från Sebybadet.

   
   
De vitkindade gässen fortsatte sträcka hela dagen och flockarna tycktes bara bli större och större. Enligt "Sjöfågelboken" så ska den vitkindade gärna tvära över öar och inte vara lika benägen att strikt följa kustlinjen som t.ex. prutgåsen. något som verkar stämma då många av flockarna just tvärade över ön och sedan fortsatte norrut. Bilderna ovan är tagna vid Albrunna. 

            
Större standpipare och rödbena, två karaktärsfåglar på Öland. båda fotade längs med fyrvägen vid Ottenby.

                         
Ottenbylund alldeles i närheten av där provencesångaren sågs. Hade vi varit där 10 min tidigare eller stannat en kvart längre hade vi sett den!

           
Brushanar och gravand vid Beijershamn.

           
Kväll vid Beijershamn.

                    
I Beijershamns strandskog blommade kabbeleka och vitsippor.

                   
Avslutningsvis en gravand, en karaktärsfågel på Öland. En nästan gåslik simand som bor i håligheter i marken. Den gräver ut sina bohål själv om det finns lättgrävd mark som sandbrinkar men annars kan den ta över gamla grävlings- och rävgryt. Den kan också häcka i stenmurar, i gamla husgrunder eller liknande.


Kommentarer
Postat av: Anette

Vilka härliga bilder från Öland !!

2011-06-12 @ 23:16:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback