Sverige inte alls bra på naturhänsyn i skogen.

Ni kanske har hört nyheten att det Svenska skogsbruket är näst sämst på naturvårdshänsyn, bara "överträffat" av Finland? Nyhet och nyhet förresten, av oss som ser vad som händer i skogarna kommer det inte som någon överraskning direkt. Men överraskade blev tydligen deltagarna i Föreningens Skogens höstexkursion när de fick höra det bittra budskapet från professor Lena Gustafsson, SLU. Hon har tillsammans med 16 andra forskare jämfört hur mycket hänsyn som tas vid avverkningar och det visade sig att Finland hamnar i botten med bara 1% hänsyn(att man lämnar kvar ca 1% av träden vid avverkning) medan Sverige ligger på mellan 3-5%. Det kan man då jämföra med bl.a. USA(utom östra delen) och Kanada som ligger mellan 5-30% hänsyn eller Tyskland som i princip inte har något kalhyggesbruk längre! 

Det märkliga är att budskapet skickade en "chockvåg" genom åhörarna(enligt artikekn i Lantbruk)! Åhörarna bestod av folk från skogsnäringen, alltså de som är yttest ansvariga för hur det ser ut i skogarna. Här har forskarna slagit larm om utarmningen av den Svenska skogen, nära hälften av alla rödlistade arter finns i skogsekosystemen, naturskyddsföreningen och andra naturorganisationer dokumentarar gång på gång bristande hänsyn på hyggen och att värdefulla gammelskogar med hotade arter avverkas, ändå blir skogsnäringen förvånad över att Sverige inte är värdsledande på naturhänsyn! Hur mycket skygglappar kan man ha egentligen? Hur kan man vara så fullkomligt omedveten om den ekologiska verklighet man själv är med och skapar?

Redan i maj i år kom svidande kritik mot den svenska modellen, professor Christian Messier från University of Quebec sa vid ett internationellt seminarium om naturvårdshänsyn:

- När jag var universitetsstudent fick jag lära mig att den svenska modellen var idealet för skogsbruket. Idag används den som avskräckande exempel i undervisningen. Vi får nu höra att den biologiska mångfalden utarmas av ert allt intensivare skogbruk, med låga nivåer av naturhänsyn och små skyddade arealer.

Professor Jerry Franklin från University of Washington gav följande bild av det Svenska skogsbruket:
- I Sverige försöker ni stå kvar med ett ben vardera i två båtar som glider isär. Det slutar med att ni ramlar i vattnet, menade han.

Som Jonas Rudberg på Naturskyddsföreningen säger borde det här "leda till ett omedelbart agerande av regeringen för att lyfta Sverige ur denna pinsamma ”näst sämst”-position". Återstår att se om det blir någon reaktion på detta från regeringen, jag tvivlar.

Läs också Skogsbloggen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback