Klimat eller biologisk mångfald?

Nu har den nya globala rödlistan kommit från IUCN(Internationella naturvårdsunionen), http://www.iucnredlist.org/
Antalet arter hotde av utrotning har ökat med nästan 200 upp till 16 306. Antalet arter på listan är 41 415.
Uppenbarligen gör vi inte tillräckligt för att stoppa utarmningen av arter och ekosystem.

Den svenska rödllistan innehåller ca 3600 arter varav ca 1900 lever i skogar.

Miljömålet Levande skogar kommer inte att uppfyllas till 2020 med nuvarande åtgärder, kan man läsa här: http://www.miljomal.nu/nar_vi_malen/miljomalen/mal12.php

Som ni säkert vet så sänker regeringen anslagen till naturvården i den nya budgeten. Men enligt miljöminister Andreas Carlgren så blir det bättre med sänkta anslag!  Apropå att skogsstyrelsen i en utredning slår fast att vi behöver skydda ytterliggare 350 000 ha skog för att uppnå miljömålen säger han i en intervju i radioekot:
"- Det är naturligtvis inte det som är frågan när det visar sig att inte ens det som redan har pekats ut som skyddsvärt och som jag tycker är mycket viktigt kan nås därför att man har lämnat efter sig åtgärder och en inriktning som är helt otillräcklig för att nå det målet, säger miljöministern.

Men hur ska du få naturvården att förstå att vi gör ett bättre skydd genom att sänka anslagen?

- Jag tror att naturvården förstår att situationen redan har varit ohållbar, inte bara på grund av brist på pengar, utan också brist på tillräckligt breda och snabba insatser för att lösa problemen. Nu tvingar vi fram en prövning av nya vägar och det kommer också att ge nya möjligheter för det här området, säger Andreas Carlgren."

Jag tror inte att naturvården förstår! 

Man satsar på klimatet istället, säger man, även om det inte är nya pengar utan bara omfördelningar inom miljöområdet. Men kan man säga att klimatet är viktigare än biologisk mångfald? Är det inte snarare så att för att kunna mildra effekterna av ett varmare klimat så behöver vi stabila ekosystem med stor resiliens(motståndskraft) som bättre kan klara av de förändringar som är på väg.
Klimatfrågan gör inte att andra miljöfrågor blir mindre viktiga!

Kommentarer
Postat av: Lennart Nilsson

Festlig kille den där Andreas... alltså situationen är så jävla dålig att den inte blir sämre av att göra den värre utan snarare tvärtom, och då är den illa...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback