Gammelskogar bra för klimatet

Ja, varför skulle de inte vara det? Om man ska tro Skogsindustrins kampanjer så är orörd skog en fara för klimatet, det är bättre att avverka den och låta ungskog växa upp och ta upp koldioxid. Jag har tidigare skrivit om deras falska klimatkampanj här. Nu har det kommit en rapport från Australian National University som visar att orörda gammelskogar lagrar tre gånger så mycket kol som man tidigare upskattat och 60% mer än industriskogar/planteringar. Man menar att tidigare beräkningar har underskattat hur mycket kol som naturskogar kan innehålla. När FN:s klimatpanel, IPCC, har räknat på skogen som kolsänka har man utgått från beräkningar gällande brukade industriskogar och därmed missat naturskogarnas kapacitet att lagra kol. Forskarna säger att skogarnas betydelse som kolsänka kan ökas om man låter hårt brukade skogar återgå til ett mer naturligt tillstånd och att detta borde vara en övergripande policy för skogsskötsel världen över. Både för att öka skogens upptag av kol men också för att bevara den biologiska mångfalden som vi är så beroende av. Beräkningarna är gjorda på eukalyptusskogar i Australien men forskarna säger att deras slutsatser förmodligen gäller för alla skogstyper på jorden. Rapporten kan läsas här.
Rapporten tar också upp det faktum att naturskogar bättre kan stå emot en klimatförändring än industriskogar.

Och apropå det så skriver Forskning och Framsteg om tallborren Dendroctonus ponderosae som nu härjar i de kanadensiska skogarna. Tallborren får fäste i nya områden på grund av att klimatet blir varmare och dödar så många träd att skogen går från att vara en kolsänka till att vara en utsläppskälla. Nu framgår det inte om det är naturskogar eller mer ensartade industriskogar som drabbas, eller både och. Men man kan utgå ifrån att industriskogar lättare blir angripna av t.ex. tallborren eftersom naturskogar och komplexa ekosystem har en större s.k. resiliens, motståndskraft mot förändringar och störningar. I en naturskog med stor biologisk mångfald kan t.ex. tallborren ha många fiender som äter både skalbaggar såväl som larver och ägg och som därmed begränsar dess antal. Men i en biolgiskt fattig industriskog finns inte så många fiender och den kan föröka sig ostört och orsaka stor skada på skogen. Mer om reiliens kan ni läsa här.

Kommentarer
Postat av: Martina

Har egentligen inte en kommentar på din blogg utan mer en fråga om Solbergaskogens grodor som du kanske kan hjälpa mig med. De påstås ju vara så speciella, en del hävdar t o m att de är endemiska. Jag har inte varit där själv och sett dem, men vet du vilka grodor som finns i kärret?



Mvh Martina Kiibus

2008-08-14 @ 16:22:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback