Gråtrutar

Ja, nu börjar de komma. Gråtrutarna. Ett inte särskilt väl uppmärksammat vårtecken. Det var igår jag hörde gråtrutarnas djupa och klangfyllda "aou" i Hammarby Sjöstad. Ett tiotal trutar flög över de platta hustaken som de i allt större utsträckning använder som häckningsplats. En del gråtrutar övervintrar visserligen hos oss men många flyttar till södra Östersjön och den Danska kusten. Det är de som nu kommer tillbaka till sina häckningsplatser. Även idag såg jag gråtrutar, säkert ett tjugotal som sträckte förbi Skytteholm i Solna. Måsfåglar är vackra och intressanta fåglar, ändå hör man ofta folk säga "det är bara en mås".

Gråtrutarna flyger gärna på led eller i V-formation när de sträckar. Extra vackert är det klara vårvinterdagar med lysande vita trutar mot en klarblå himmel! Det var väl på en Mörkö-exkursion med NBF för något år sedan som mängder med gråtrut sträckte norrut. Mycket tjusigt var det. Det är ganska lätt att skilja på gråtrut och fiskmås i flykten. Att gråtruten är betydligt större kan förstås vara svårt att se på avstånd och utan något att jämföra med men den har en lugnare och stadigare, målmedveten, sträckflykt med rätt så djupa vingslag. Fiskmåsen är lite, ja, vad ska man säga, "vingligare" kanske! Gråtruten ser också mer långvingad ut och är mycket kraftigare byggd med ett mer markant huvud/näbb-parti. Den ser helt enkelt "tyngre" ut än den mer nätta fiskmåsen.

Så ut och spana efter gråtrut!

Kommentarer
Postat av: William

ÄNTLIGEN!!!!!!! Visst är det kul med gråtrutar! Jag var ute på Sandhamn och skådade för 2 veckor sedan. Då fick vi hjälp av 2 havsörnar till att skrämma upp trutarna. Det var sjukt mycket trut! Det gick inte att räkna. Vi gissade på 5.000 men det är en stor underdrift, det var troligen närmare 10.000. sträcket har nu äntligen börjat, förra helgen hade jag både sträckande kråka och kaja och hela 5 str ormvråkar!

2009-03-08 @ 20:43:43
Postat av: Ronny

Oj, häftigt!!! Ja, nu börjar det hända saker äntligen!

2009-03-08 @ 21:43:11
Postat av: Anders Tranberg

Äntligen var ordet! I dag hörde jag årets första koltrast sitta och sjunga från en grantopp i Majroskogen, kanske lite trevande men defenitift ingen skuggsång! En hel del ringduvor i luften dessutom men jag har inte hört någon hoa.

2009-03-09 @ 18:54:14
Postat av: William

NU ÄR VÅREN HÄR!!!!!! Hade tranor, silltrut, råkor, starar, tofsvipor, grågäss, småskrakar, kråkor, kajor, steglitser, skarvar, bofinkar och över 200 sånglärkor, nästan 100 skogsduvor och över 100 ringduvor m.m sträckande idag! Det låg även ejdrar nedanför berget. Desutom sträckande talgoxe!(det är ganska ovanligt) Desutom sång från svartmes, ring och skogsduva, kungsfågel, gulsparv, koltrast m.m! ÄNTLIGEN!

2009-03-15 @ 14:54:15
Postat av: Ronny

Härligt, måste ut och skåda mer, det blev alldeles för lite av det under hösten så jag har en del att ta igen så att säga! Är det Vishamnsberget som avses? Måste ta mig dit nån dag och skåda, har ju aldrig varit där! Att det är en bra höstlokal känner man ju till men hur är vårsträcket där?

2009-03-16 @ 19:13:39
Postat av: William

Precis, det är vishamnsberget. Förr i tiden stod det alltid folk och bevakade berget. Men av någon konstig anledning bara på höstarna. Det är någon gammal myt/tradition att bara spanna sträck på höstarna. Men på 2000-talet har berget varit tomt på skådare även under höstdagar med bra vind. Det har varit extremt dålig bevakning. Enlig sträckrävarna ska det vara en bra vårlokal också. Vi är ett gäng som ska bevisa det! Vishamn är en blandning mellan inland och kust. Så man får båda delarna! Det är ett väldigt bra span från berget, man ser bra och långt. Så här skrev raul vicente på svalan: Denna lokal som många andra, har blivit mindre välbesökt under åren som gått, och sträckobservationer är nästan helt uteblivna under våren, eftersom denna lokal är en s.k. höstlokal. Jämför man äldre obsar med exempelvis obsar från Örudden, är denna lokal minst lika bra, och givetvis bäst på hösten.



Samanfatningsvis, Vishamn är en grym lokal. Framförallt på hösten men även på våren! Nackdelen med berget är att man måste åka bil för att komma dit tidigt. Det går inga tidiga bussar och det går inte cyckla.

2009-03-17 @ 06:48:24
Postat av: William

Jag tipsar dig att åka ut i mitten av april. Då kan man förhoppningsvis få bra siffror på stor- och småspov bland annat. Nattsträck ska jag också köra där i vår, det kan vara häftigt med sträckande vadare b.la.

2009-03-17 @ 06:53:27
Postat av: William

Jag tipsar dig att åka ut i mitten av april. Då kan man förhoppningsvis få bra siffror på stor- och småspov bland annat. Nattsträck ska jag också köra där i vår, det kan vara häftigt med sträckande vadare b.la.

2009-03-19 @ 09:46:34
Postat av: William

Konstigt! Jag skrev första gången, men nu kommer kommentaren upp igen. Är det någon bugg i bloggen? Jag hade inte på datorn vid 9.45.

2009-03-19 @ 15:04:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback