Raggbock i Duvnäs Utskog(åtminstone förr)

På forskningsresan fick jag tillfälle att visa några bilder(mobilkamera) på några drygt centimeterstora kläckhål för Bengt Ehnström, entomolog och vedinsektsexpert. Jag fann kläckhålen förra året när jag var ute och kollade in ett område i Duvnäs Utskog i Nacka som då var tänkt att bebyggas. Efter protester från boende i området har planerna dragits tillbaka men de lär säkert dyka upp igen. Området består av hällmarkstallskog med många riktigt gamla tallar. Naturligtvis förekommer den i Nacka allestädes närvarande reliktbocken i området. De har koloniserat åtminstone en tall men om de lever kvar där är osäkert.
Mängden död ved är tyvärr inte så stor men enstaka någorlunda grova lågor och torrakor förekommer. Det var på en sådan låga jag fann de stora kläckhålen. Det speciella med dessa kläckhål var storleken, ca 11 m, och den oregelbundna formen. Ofta ser man kläckhål av barkbockar på tall men de är ovala och som mest ca 8 mm breda. De här liknade inte de alls i formen utan är tydligt oregelbundna. Min första tanke var då såklart raggbock! Denna numera sällsynta och rödlistade(VU, sårbar)långhorning gör just stora och oregelbundna kläckhål. Men jag vågade inte vara helt säker så därför passade jag på att fråga Bengt Ehnström och han tyckte utan tvekan att det ser ut som raggbock! Vi hittade även tallar med färska kläckhål från raggbock på forskningsresan och då kunde jag konstatera att det kan inte vara något annat djur som gjort dessa kläckhål i Duvnäs utskog!


Jag var ute häromdagen för att leta efter fler spår av raggbock i området och hittade faktiskt flera tydliga kläckål på en annan låga.
Men finns raggbocken kvar i området idag? Med största sannolikhet inte!
De kläckhål jag hittat är allt annat än färska, de kan vara flera årtionden gamla. Möjligen skulle den kunna finnas i Nyckelviken som är naturreservat men jag tror inte chanserna är så stora. Även där är mängden lämpliga lågor nog alldeles för liten för att kunna hysa en population. Frågan är om den finns kvar alls i Nacka, eller Värmdö för den delen? Söker man i Artportalen så finns det rapporter från skogarna norr om Mölnbo i Södertälje kommun. Vi har ju mycket hällmarkstallskog här men frågan är om inte skogarna är alldeles för städade? Ta bara de annars underbara hällmarkstallskogarna i Erstavik, tänker närmast på Harberget, där det tyvärr är alldeles för glest mellan lågorna. 

Raggbocken finns kvar i många små populationer i begränsade områden där den har mycket dåliga överlevnadsmöjligheter på sikt. Det finns fortfarande några större sammanhängade områden där den kan fortleva i livskraftiga bestånd som tur är. Raggbocken har minskat kraftigt under lång tid i Sverige och orsaken är bristen på lämplig ved för larverna. Det ska vara tallågor som har en viss fuktighet samtidigt som lågan ska ligga öppet och solexponerat. Raggbocken är en av alla dessa arter som gynnas av skogsbränder. Bränderna ger både öppna skogar och skapar död ved. Läs mer om raggbocken i artdatabankens faktablad, skrivet av Bengt Ehnström förståss.



                                                                                                                  
Kan det vara spillkråkan som varit framme och hackat efter larver? Spillkråkan kan vara en fara för raggbocken och på några av de raggbocklågor vi såg i Dalarna hade spillkråkan varit framme och letat efter de feta och proteinrika larverna. 
Raggbocken är en imponerande skalbagge som blir upp till 3 cm lång plus antenner. Att kläckhålen ser ut som de gör beror på att skalbaggen inte gnager upp ett hål som är tillräckligt stort utan pressar sig ut sista biten så flisorna ryker!

                                    
Här är tallen med raggbockspåren, både låga och torraka i ett!



Den fina hällmarkstallskogen i Duvnäs Utskog. Som förhoppningsvis får vara skog även i framtiden, med eller utan raggbock.

Kommentarer
Postat av: Anonym

vad är en låga ?

2010-09-09 @ 17:22:58
Postat av: Ronny

En låga är ett dött träd som ligger på marken.

2010-09-13 @ 22:47:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback