På Mörkö med NBF

Så har Nacka Biologiska Förenings årliga Mörkö-exkursion gått av stapeln.
     
          
Utsikt över pålssundet. Soligt och klarblå himmel men kallt och blåsigt. På fälten på andra sidan sundet gick det två tranor tillsammans med något hundratal grågäss och små flockar av starar, sånglärkor och tofsvipor.
I sundet låg det en den brunänder och storskrakar men tyvärr inga salskrakar vilket det ofta gör annars.  

            
På fälten vid norra delen av Mörkö gick det ännu fler gäss. Bland alla grågäss så hittade vi också två bläsgäss. Lätta att upptäcka på de svarta banden/fläckarna på buken. Den vita bläsen inte lika tydlig på håll. Här sjöng sånglärkor också och en del ringduvor rastade och sträckte förbi. Tyvärr såg vi inga skogsduvor, det brukar annars vara ganska gott om dem på Mörkö. Det verkar vara någon slags motorväg för just skogsduvor här men det märkte vi inget av denna gång.
Vi såg rapphöns också! Första gången jag ser dem på Mörkö.
                           
En av de gamla jättekerna på Mörkö. Mörkö har ett fantastisk ekbestånd som man borde studera närmare någon gång. Jag har i allafall sett den sällsynta och krävande gammelekslaven på en av ekarna här. Mörkö hyser också en population av läderbagge, en stor och häftig skalbagge som bara finns i ekområden med mycket höga naturvärden. Den upptäcktes här 2006 då det gjordes en del sök efter läderbagge i Stockholms län. Jag var själv inblandad i inventeringar i Nacka kommun då vi satte upp fallfällor i mulmen i de gamla ekarna. Någon läderbagge fångade vi dessvärre inte men den har faktiskt förekommit i Nyckelviken. Fynden från Mörkö är de första i länet på 100 år!

                     

          
Självklart var det sångsvanar också, säkert över 100 sammanlagt.

         
Lika självklart var det havsörn där också. De verkade trivas i blåsten och visade upp sig fint. Det är ungfåglar vilket man kan se på den vitbrokiga buken som kontrasterar mot mörk framkropp, vita vingband och sågtandad vingbakkant. Kanske inne på sin andra vår men det är knepigt med åldersbestämning, stor variation förekommer.

Kylan och blåsten bidrog väl till att det inte var någon som helst fågelsång mer än någon halv bofiksstrof och lite småkvitter från sånglärkor. Men trots det var det en riktigt fin dag!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback