Haveri för svensk vargpolitik!

Har inte skrivit här på ett tag vilket kan skyllas på remisskrivande och inläsning av Nackas översiktsplan(eller så kan man skylla det på lathet och idébrist).

Många skriver förstås om licensjakten på varg och nu verkar det som att EU tänker ta i med "
hårdhandskarna", Sverige kan dömas för fördragsbrott vilket väl knappast kommer att avskräcka regeringen.

Jakten är ännu inte avblåst då 5 vargar återstår att fällas innan kvoten på 20  fällda vargar är uppfylld. Av sammanställnignen på framgår att det även i år, liksom förra året, är flera alfadjur som fällts.

Varg har siktats i Nacka! I Boo närmare bestämt och enligt Nackas viltvårdare kan det vara varg. Varför inte, varg har ju visat sig i Stockholm tidigare och vi har ju ett vargrevir i Norrtälje. Av kommentarerna till artikeln att döma är det ingen vargskräck i Nacka!

Att licensjakten diskuteras är förstås viktigt men även skyddsjakten behöver ses över. Det kan bli väldigt fel även med den som när en genetetiskt mycket viktig varg sköts i Härjedalen! Ett helt galet beslut av Naturvårdsverket! Forskaren Petter Wabakken säger i artiekln att ”det går inte längre att förklara svensk vargförvaltning”, något man lätt kan skriva under på. Det är inget mindre än ett haveri för Svensk vargpolitik!
Och så läser man om Minnesota där man har 3000 vargar på en yta som är omkring hälften av Sveriges där man först nu funderar på att införa licensjakt. Uppenbarligen har man lyckats överleva tillsammans med vargarna. Säkert inte konfliktfritt men det har ändå fungerat. Det tycks vara möjligt att leva med vargar överallt i världen utom i Sverige, märkligt.

Och varför är det så svårt att se vargen som en tillgång? Det finns massor med människor som gärna betalar stora pengar för att uppleva varg och andra stora rovdjur. Rovdjurs och vildmarksturism borde väl verkligen vara något att satsa på i varglänen.

Skicka protestbrev till miljökommissionär Potocnik!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback